Svečanom Euharistijom u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije Beogradska nadbiskupije je proslavila 90. obljetnicu svoga postojanja. Svetu misu predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u suslavlju s drugim svećenicima

U nedjelju, 26. listopada svečanom euharistijom u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije Beogradska nadbiskupije je proslavila 90. obljetnicu svoga postojanja. Svetu misu predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s nadbiskupom metropolitom beogradskim mons. Stanislavom Hočevarom, apostolskim nuncijem u Srbiji mons. Orlandom Antoninijem, biskupom subotičkim mons. Ivanom Penzesom, biskupom požeškim mons. Antunom Škvorčevićem, biskupom srijemskim mons. Đurom Gašparovićem, biskupom temišvarskim mons. Martinom Roosem, apostolskim egzarhom u Srbiji Đurom Đuđarem, pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Mijom Gorskim i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom te uz koncelebraciju svećenika koji djeluju u Beogradskoj nadbiskupiji – dijecezanskih, franjevaca, isusovaca, salezijanaca i lazarista te svećenika iz drugih biskupija u Srbiji, Republici Hrvatskoj, BiH i Sloveniji. Katedralu su ispunili vjernici iz svih 16 župa Beogradske nadbiskupije među kojima su bile i redovnice – milosrdnice, usmiljenke Isusove male sestre, zajednice sestara sllužbenica Bezgrješne Djevice Marije i milosrdne sestre sv. Križa, a iz Sarajeva su došli bogoslovi Franjevačke teologije.
Sve, koji su se u Kristovo ime sabrali u katedrali posvećenoj Majci Crkve beogradske uputio je nadbiskup Hočevar zahvaljujući ponajprije za poruku pape Franje. Srdačno je pozdravio vikara Patrijarha srpskog episkopa topličkog Arsenija i predstavnike drugih vjerskih zajednica te predstavnike Uprave za Crkve, Grada Beograda i druge.
Napominjući da u Beogradskoj nadbiskupiji katolička zajednica kao manjinska živi s većinskom pravoslavnom zajednicom i drugim vjerskim zajednicama te da postoje brojni miješani brakovi, kardinal Puljić je kazao da su pozvani pomoći ljudima da otkriju i upoznaju Boga.

Više