U publici su, između ostalih bili hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković, opunomoćena ministrica za kulturu u Veleposlanstvu RH Zdenka Weber, Domagoj Marić i predstavnica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču Mirta Mandić, te čak deset članova obitelji Dore Pejačević iz Beča, među kojima i njen unuk, vitez Markus von Lumbe s obitelji

Bečka Hrvatica, altistica Sandra Wigh Hrašćanec, uz sjajnu klavirsku pratnju Nikoline Ljiljak i studenti Bečkog sveučilišta Leva Pranskute i Jacqueline Preys (violine), Andela Sibinović (viola) i Mislav Brajković (violončelo), odali su priznanje i dali dojmljivu glazbenu čestitku hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević (1885. – 1923.). Impozantnim koncertnim nastupom povodom njenog 130. rođendana, 9. listopada u koncertnoj dvorani Sveučilišta za glazbu i dramsku umjetnost u Beču, oduševili su brojnu publiku.
Na programu su bile Dorine vokalno-instrumentalne skladbe, većinom simfonijske, skladane na tekstove Karla Krausa ( „Verwandlung“ i „An eine Falte“), Rainera Marie Rilkea („Liebeslied“), Friedricha Nietzschea (Tri pjesme op. 53) i Dore Pejačević („Warum“). Buran i dugotrajan pljesak publike bila je nagrada za dojmljiv nastup altistice Sandre Wigh Hrašćanec, poznate kao obožavateljice solo pjesama još nedovoljno poznate i izvođene Dore Pejačević i pijanistice Nikoline Ljiljak.
Jednako impozantan bio je u drugom dijelu programa i nastup studenata Sveučilišta u Beču za glazbu i dramsku umjetnost koji su izveli posljednje Dorino djelo iz 1922. godine „Gudački kvartet u C-duru, op. 58, oduševivši vrhunskom interpretacijom brojnu nazočnu publiku.
U publici su, između ostalih bili hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković, opunomoćena ministrica za kulturu u Veleposlanstvu RH Zdenka Weber, Domagoj Marić i predstavnica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču Mirta Mandić, te čak deset članova obitelji Dore Pejačević iz Beča, među kojima i njen unuk, vitez Markus von Lumbe s obitelji.
Uvodno izlaganje o hrvatskoj skladateljskoj „majstorici“ održao je Davor Merkaš, voditelj Muzičko informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb.
Umjetnička voditeljica programa bila je Vida Vujović. Koncert Dori Pejačević u čast organiziralo je Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču koje ove godine proslavlja 25. godišnjicu djelovanja, u suradnji s bečkim Institutom za komornu glazbu i posebne sastave „Joseph Haydn“.
(fenix-magazin.de)

Doznajte više o skladateljici

Tekst: Snježana Herek