Povodom 15. obljetnice utemeljenja i uspješnog djelovanja izdavačke kuće „Croatica“ iz Budimpešte u Beču ju je predstavio njen ravnatelj Csaba Horvath

Povodom obilježavanja 15. obljetnice utemeljenja i uspješnog djelovanja izdavačke kuće „Croatica“ iz Budimpešte, njen ravnatelj Csaba Horvath predstavio je, 4. ožujka u Hrvatskom centru u Beču, bečkim i gradišćanskim Hrvatima ovo neprofitno društveno poduzeće za kulturnu, informativnu i izdavačku djelatnost mađarskih Hrvata.
„Petnaesta obljetnica od utemeljenja za nas je važan događaj, jer potvrđuje da smo postali važna hrvatska kulturna ustanova i središnja ustanova za izdavanje manjinskih školskih knjiga i udžbenika u Mađarskoj, u kojoj živi 13 narodnosnih manjina“, rekao je Horvath, inače gradišćanski Hrvat rodom iz mađarskog sela Gornjega Četara. Istakao je kako su udžbenici, knjige, novine i časopisi kao i tjednik Hrvatski glasnik štampani u Croaticinoj tiskari, te prvi manjinski internetski radio „Radio Croatica“ koji se sluša ne samo u Europi nego na svim svjetskim kontinentima, važan izvor informiranja o kulturnom, gospodarskom i društvenom životu hrvatske zajednice u Mađarskoj, okupljene oko Saveza Hrvata u Mađarskoj i Hrvatske manjinske samouprave.
„Djelovanje Croatice je prvenstveno usmjereno na očuvanje hrvatskog jezika, identiteta i nacionalne svijesti u višejezičnom mađarskom prostoru“, napomenuo je Horvath zahvalivši Hrvatskoj državnoj samoupravi i Savezu Hrvata u Mađarskoj koji su pomagali djelovanje Croatice. Ustvrdio je da mnogi projekti ne bi mogli biti ostvareni bez svekolike, posebno financijske pomoći Manjinskog Odjela pri Vladi Republike Mađarske, Javne zaklade za manjine u Mađarskoj i Hrvatske manjinske samouprave, koji su omogućili da izdavačka kuća Croatica postane stalno mjesto okupljanja Hrvata.
„Zahvalni smo svima na dosad ukazanom nam povjerenju i pomoći i nastavit ćemo i dalje djelovati na dobrobit hrvatske zajednice u Mađarskoj, koja ima višestoljetno bogato kulturno i povijesno nasljeđe“, rekao je ravnatelj Croatice, dodavši kako Hrvatsku i Mađarsku povezuje ne samo bogata povijest nego i dugotrajno prijateljstvo i dobrosusjedski odnosi. Naglasio je kako je priželjkuje veću potporu matične države Hrvatske.
Publiku, u kojoj je, između ostalih, bio i hrvatski radijski novinar u Mađarskoj Andrija Pavleković, zanimala je i Biblija „Stari i Novi Teštament“, u pet svezaka izašla na gradišćanskohrvatskom jeziku krajem prosinca prošle godine, u prijevodu prof.Štefana Geošića, koju je Croatica također tiskala.
Razgovor s ravnateljem Croatice Csabom Horvathom vodio je u sklopu zajedničkog projekta Hrvatskog centra i bečke podružnice HKD Napredak „Razgovori u Centru“, urednik „Hrvatskih novina“, Petar Tyran. Gostu se je „potkovanim uskršnjim jajem-pisanicom“ zahvalio Napretkov čelnik Filip Zloušić.
(Večernji.hr)

Tekst: Snježana Herek