Izložba u palači Porcia, retrospektivne dimenzije, obuhvaća 53 ulja na platnu, akvarela i pastela te avangardne umjetnice

Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i austrijski ministar kulture, ustava i medija Thomas Drozda otvorili su 30. ožujka u palači Porcia u Beču izložbu ‘Hommage a Nasta Rojc’ naglasivši izvrsne i prijateljske odnose Hrvatske i Austrije posebice u kulturi i umjetnosti.

Izložba te izuzetne slikarice prve polovice 20. stoljeća otvorena je u nazočnosti brojnih predstavnika austrijskog kulturnog, diplomatskog, medijskog života te Hrvata koji žive i rade u Austriji, a održava se u sklopu godine kulture “Austrija-Hrvatska 2017”.

‘Izložba je jedan od velikih i važnih projekata u sklopu godine kulture i velika je potvrda prijateljstva između Hrvatske i Austrije’ rekla je Obuljen Koržinek.

‘Jako je dobro da se izložba Naste Rojc održava u Beču gdje je završila studij slikarstva i gdje se kasnije nije vraćala. Ovom izložbom na neki način vratili smo je u Beč gdje su njezina umjetnička ishodišta’, kazala je ministrica.

Izložba, retrospektivne dimenzije, obuhvaća 53 ulja na platnu, akvarela i pastela te avangardne umjetnice nedovoljno valorizirane u hrvatskoj povijesti umjetnosti.

Bila je pripadnica ‘ženskog slikarskog kruga’ i primjer slikarice koja se je prva izborila za ravnopravan položaj s kolegama slikarima te je ostavila djelo presudno za razvitak moderne hrvatske umjetnosti, rekla je govoreći o životu i umjetničkom opusu Naste Rojc (1883 – 1964) ravnateljica zagrebačkog Umjetničkog paviljona i autorica izložbe Jasminka Poklečki Stošić.
(tportal.hr)