Bijuklićevo divot-izdanje bit će predstavljeno u Hrvatskom centru u Beču 29. ožujka

U izdanju Udruge 3000 godina Za dar pojavila se 2015. pjesnička monografija Mije Bijuklića – Miše More u nama, koju je svojim ilustracijama popratio književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić.

Riječ je o divot-izdanju gdje je gotovo svaka Bijuklićeva pjesma popraćena nekom od Bilosnićevih slika iz njegovog poznatog likovnoga serijala Mediteranski pastel. Na oko 130 stranica tako se redaju Bijuklićeve pjesme i Bilosnićevi suhi pasteli na temu mora i otoka, Mediterana, konkretnije Paga i njegovog krajolika.

Miši Miji Bijukliću, Slavoncu, sa stalnom adresom u Beču, ovo je treća samostalna knjiga pjesama, dok je isti pjesnik poznat i kao autor stotine uglazbljenih pjesama, te član više tamburaških orkestara.

U pogovoru knjizi Bilosnić će, između ostaloga, za njega kazati: “Mijo Bijuklić – Mišo pjesnik je krajolika i svakodnevnih događanja, otvoren sirenskome zovu mora i otoka, u ovome slučaju (najčešće) odzivu Paga i mediteranskom ugođaju, gdje se nemoguće oduprijeti ljubavnim zgodama i privatnosti, onim lirskim slučajevima koji egzistiraju van tzv. apsolutnih spoznaja o svijetu, okrenuti sebi, svojim doživljajima, ljubavi i prijateljima.”

Uz Bilosnića, koji se potpisuje i kao urednik izdanja te autor ilustracija i likovne opreme, pogovore Bijuklićevoj zbirci napisali su još i poznati pjesnik Enes Kišević i Zvonko Penović.

Kišević piše kako su “dvije velike ljubavi u knjizi – jednoj je ime more, a drugoj žena”, dok se Penović ističe kako Bijuklić u mediteranskom okružju ne vidi samo “obale od sna već obale od čekanja”.
(www.antenazadar.hr)

Bečka promocija, javljaju Hrvatske novine, ove Bijuklićeve pjesničke monografije održat će se u srijedu, 29. ožujka u 20.00 sati u Hrvatskom centru, Schwindgasse 14.