Predavanje je pratila i zanimljiva izložba plakata iz Muzeja Bečke državne opere koji dokumentiraju bogatu međunarodnu karijeru nezaboravne umjetnice hrvatskih korijena, umrle 2011. godine u Bavarskoj u 91. godini i pokopane u Beču, koja nikada nije prestala biti miljenicom bečke publike

”Srebrenka Sena Jurinac – miljenica Bečke državne opere“, naziv je zanimljivog predavanja koje je u organizaciji bečkog ogranka HKD Napredak u četvrtak navečer u Hrvatskom centru u Beču održao 85-godišnji hrvatski muzikolog prof. Vladimir Haklik.
Predavanje je pratila i zanimljiva izložba plakata iz Muzeja Bečke državne opere koji dokumentiraju bogatu međunarodnu karijeru nezaboravne umjetnice hrvatskih korijena, umrle 2011. godine u Bavarskoj u 91. godini i pokopane u Beču, koja nikada nije prestala biti miljenicom bečke publike.
– Njene su izvedbe Mozartovih likova i likova Richarda Straussa proglašavane povijesnim, a nastupala je na najvećim pozornicama svijeta i to pod ravnanjem najvećih dirigentskih imena svojega vremena, uključujući i Herberta von Karajana koji ju je obožavao – rekao je Haklik. Istaknuo je da Sena Jurinac iza sebe ima čak 1268 predstava i 46 raznih opernih uloga. Pjevala je i Verdija, Puccinija, Beethovena, Wagnera, Glucka, Čajkovskog, Musorgskog, Janačeka i druge svjetske skladatelje i bila slavljena u Beču, Salzburgu, Milanu, Londonu, San Franciscu, Buenos Airesu i ostalim svjetskim glazbenim metropolama.
– U Beču je debitirala 1. svibnja 1945. godine kao Cherubin u Mozartovu ”Figarovom piru“ i tu je ulogu u Austriji otpjevala 129 puta dobivši titulu bečke komorne pjevačice i počasne članice bečke Opere, a dobitnica je i brojnih visokih austrijskih državnih i drugih odličja i nagrada – dodao je Haklik koji je kao član orkestra Bečkih simfoničara u kojem je svirao 35 godina imao čast pratiti i ovu primadonu na jednom od njenih nastupa u bečkom Musikvereinu.
– Sena je imala jedan od najljepših glasova na glazbenoj sceni, mladenački lirski sopran prodorne snage, a kada sam joj to rekao prilikom susreta u austrijskom državnom radiju i televiziji ORF ova velika umjetnica skromno mi je odgovorila kako je za to vjerojatno kriva njena slavenska duša – ispričao je na predavanju hrvatski muzikolog iz Beča. Napomenuo je kako se je Jurinac posebno razveselila kada je čula da uz njega u tadašnje vrijeme u Bečkim simfoničarima nastupaju još dva hrvatska glazbena umjetnika, violinist Zlatko Topolski kao koncertni majstor i solist Tomislav Šestak. Govoreći o radu i svjetskim uspjesima Senke Jurinac, Haklik je rekao kako je tadašnji bečki intendant Karl Böhm koji je primio mladu hrvatsku pjevačicu u vrijeme Drugog svjetskog rata slušajući je kako pjeva Mozarta na hrvatskom rekao da ima ”topli slavenski glas“.
– To je i zbog našeg hrvatskog jezika koji ima više vokala nego njemački – pojasnio je muzikolog, dodavši kako je Sena, kad kod je bila prilika, isticala svoje hrvatske korijene, a što je vidljivo i iz biografije čija je autorica njena dugogodišnja tajnica s kojom je operna pjevačica dijelila svakodnevicu.

– Sena je bila najpoznatija ”Maršalica“ na svijetu, i tom se je ulogom nakon gotovo četiri desetljeća pjevanja oprostila 1982. godine od Bečke državne opere i publike završivši svoju sjajnu opernu karijeru, koju je započela Puccinijevom Mimi u La Boheme u HNK u Zagrebu 1942. godine – zaključio je prof. Haklik. Napomenuo je da o veličini ove nezaboravne hrvatske umjetnice govori i nagrada ”Zlatan prsten“ Sene Jurinac koju su do sada dobili Placido Domingo i Elina Garanča. Hakliku je na zanimljivom multimedijskom predavanju zahvalio predsjednik KUD Napredak Beč Filip Zloušić.
Srebrenka Sena Jurinac rođena je 1921. godine u Travniku. Po majci je Bečanka, a njezin otac Ljudevit, Varaždinac rođenjem, u Beču je studirao i upoznao njenu majku. Kao liječnik bio je upućen na rad u bosansko mjesto Lukavac, tako da se je Srebrenka rodila u obližnjem Travniku. Kao 10-godišnja djevojčica došla je s majkom u Zagreb. Pjevanje je učila kod Marije Kostrenčić. (Večernji list)

Tekst: Snježana Herek