O knjizi su govorili Ilija Janović,-predsjednik Općinskog odbora HGI i autor, dok je moderator večeri bila prof. Ana Šarčević. Autor je znanstvenik istraživač i predsjednika Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar”, podružnica Dubrovnik

Knjiga „Baštinske teme Boke kotorske” dr. Vinicija B. Lupisa predstavljena je 23. rujna u Domu kulture „Josip Marković” u Donjoj Lastvi. Knjiga je objavljena u nakladi „Gospe od Škrpjela” i Instituta „Ivo Pilar”, a prvi put je predstavljena publici ljetos u crkvi svetilišta Gospe od Škrpjela.

O knjizi su govorili Ilija Janović,-predsjednik Općinskog odbora HGI i autor, dok je moderator večeri bila prof. Ana Šarčević. Autor je znanstvenik istraživač i predsjednika Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar”, podružnica Dubrovnik.
“Ova je knjiga prilog poštovanju nacionalne baštinske cjelovitosti i sagledavanje Boke kotorske kao integralnog hrvatskog kulturnog i duhovnog prostora, koji se sada nalazi izvan granica Hrvatske, poštujući pri tom državu Crna Goru koja je hrvatskoj manjini osigurala sva prava “, kazao je autor.

Knjiga obrađuje dvadesetogodišnje Lupisovo istraživanje kulturne baštine Crne Gore, posebno hrvatske kulturne baštine. Recenzenti knjige su dekan Likovne akademije u Splitu dr. sc. Branko Matulić i dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek.
O manjim mjestima Boke manje se piše i zna tako da posebna vrijednost ove knjige to što je autor značajni dio posvetio Lepetanima, Gornjoj i Donjoj Lastvi, Tivtu, ne zaobilazeći Perast i Kotor.
(Radio Dux)