Promociju opusa Ivice Prtenjače upriličili su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Narodnom bibliotekom,”Radosav Ljumović ” iz Podgorice

U Kosoj dvorani Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović” u Podgorici 21. veljače održana je prva samostalna autorska večer značajnog i u regionalnim okvirima višestruko nagrađivanog hrvatskoga književnika Ivice Prtenjače.
Promociju opusa Ivice Prtenjače upriličili su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Narodnom bibliotekom ,,Radosav Ljumović ” iz Podgorice.
Prisutne su na početku večeri uime organizatora pozdravili predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković i predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba Dušan Mišković. Istakli su uspješnu suradnju dva manjinska nacionalna vijeća na polju kulture, odnosno predstavljanju hrvatskih književnih stvaratelja u Crnoj Gori i crnogorskih u Republici Hrvatskoj.

Mr. sc. Ksenija Rakočević je tom prigodom istakla da ovakva događanja dokazuju da , iako se Hrvati u Crnoj Gori dominantno vezuju za Boku, oni u kulturnom pogledu obuhvaćaju cijelu Crnu Goru. Dodala je da je suradnja i kulturne veze i povezanosti između dvaju naroda i dvaju nacionalnih vijeća, crnogorskoga i hrvatskoga, kulturno bogatstvo obaju naroda i država podjednako. Mali narodi mogu opstati jedino ako su naslonjeni jedni na druge i ako surađuju jedni s drugima.
Na uvodnu opasku moderatora Danila Čelebića da Goranović i Prtenjača jako sliče jedan drugome, pjesnik Goranović je primijetio da on i kolega Prtenjača nisu toliko fizički slični koliko su bliski po senzibilitetu i pjesničkim i književnim afinitetima.
Akademik Pavle Goranović i autor Ivica Prtenjača su također pohvalili misiju dvaju manjinskih nacionalnih vijeća, Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba.
Ivica Prtenjača dobitnik je uglednoga priznanja Risto Ratković za knjigu “Okrutnost” kao najbolju pjesničku knjigu u 2009. u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Moderator večeri bio je dramski umjetnik Danilo Čelebić. Glavni pokrovitelj večeri bio je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.
Večeri su, između ostalih, nazočili i ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, zastupnik HGI-ja u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Crne Gore mr. sc. Aleksandar Dajković, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Republike Hrvatske Danilo Ivezić, direktor Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović ” Nebojša Burzanović i književnici akademik Zuvdija Hodžić i Milorad Popović.
(Radio Dux)