Bivšem dugogodišnjem voditelju misija u austrijskom St. Pöltenu, Salzburgu i Beču fra Iliji Vrdoljaku uručeno je u Beču visoko odličje za zasluge Republike Austrije – Zlatni križ časti, kojom ga je odlikovao austrijski predsjednik Heinz Fischer

Provincijalnom ministru Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu i bivšem dugogodišnjem voditelju HKM-ova u austrijskom St. Pöltenu, Salzburgu i Beču fra Iliji Vrdoljaku uručeno je u nedjelju u Hrvatskoj crkvi Am Hof u Beču visoko odličje za zasluge Republike Austrije – Zlatni križ časti, kojom ga je odlikovao austrijski predsjednik Heinz Fischer.
Visoko odličje fra Iliji Vrdoljaku uručio je u ime austrijskog ministra za Europu, integraciju i vanjske poslove Sebastiana Kurza, glavni tajnik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, veleposlanik Michael Linhart u nazočnosti visokih crkvenih i državnih dostojanstvenika te više od 3.000 tisuće hrvatskih vjernika.
Linhart je naglasio da je dodijeljenim priznanjem nagrađeno Vrdoljakovo petnaestgodišnje uspješno djelovanje i predani dušobrižnički rad kao voditelja HKM-a u Beču i rektora Crkve Am Hof na integraciji ljudi hrvatskog podrijetla u austrijsku sredinu, očuvanju njihove vjere i materinskog jezika, očuvanju kulture i sakralne baštine, što je dokazao obnovom Crkve Am Hof koja je ujedno i sjedište Hrvatske katoličke misije u Beču, te njegovanju prijateljskih odnosa Hrvata okupljenih oko HKM s gradom Bečem, pokrajinom Gradišće i Austrijom.
„Crkva Am Hof danas je platforma i mjesto susreta raznih hrvatskih udruga i značajno mjesto kontakata s raznim austrijskim institucijama“, istakao je Linhart, napomenuvši kako je fra Vrdoljak organizirao i tečajeve njemačkog jezika kako bi Hrvatima olakšao snalaženje u novoj sredini. Pregršt pohvala iznio je za Vrdoljakov humanitaran rad.
Apostolski nuncij Svete stolice u Republici Austriji msgr Peter Stephan Zurbriggen, zahvalivši fra Vrdoljaku na velebnom dušobrižničkom radu i „svemu što je u vjeri i ljubavi učinio za hrvatsku zajednicu u Austriji“, poklonio mu je svetu krunicu, blagoslovljenu od pape Franje.
Oduševljen nazočnošću preko 3.000 hrvatskih vjernika, ushićeno je rekao:
„Hvala vam na svjedočanstvu vjere, jer danas u Europi trebamo Hrvatsku koja će biti katolička i stoga ostanite vjerni svojim precima“.
Biskup biskupije Željezno (Eisenstadt), gradišćanski Hrvat Egidije Živković čestitao je fra Vrdoljaku na visokom austrijskom državnom odličju napomenuvši kako je simboličan dan svečanog uručenja upravo na blagdan posvećenja Lateranske bazilike, koju Crkva smatra prvom Rimskom crkvom i Majkom svih crkava.
„Danas smo pozvani graditi živu crkvu zajedno tvoreći jedinstvo, uz obavezu življenja Evanđelja na dosljedan način i dobrim djelima, poglavito djelima milosrđa i ljubavi pomažemo narodu“, rekao je msgr. Živković dodavši: „Zahvaljujem ti pater Ilija što si hrvatsku zajednicu otvorio prema Beču, Gradišću i Austriji, što si njegovao veze s gradišćanskim Hrvatima te nesebično pomagao ljude u nevolji za vrijeme Domovinskog rata“.
Hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota je rekao kako visoko austrijsko odličje nije samo priznanje fra Vrdoljaku za unapređenje bilateralnih odnosa Hrvatske i Austrije nego je i priznanje Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču i svim ostalim misijama diljem svijeta koje su „odigrale ključnu ulogu“ za naše Hrvatice i Hrvate u inozemstvu te cjelokupnoj hrvatskoj zajednici u Austriji.
„Hrvati su s jedne strane dobro integrirani, a s druge njeguju i čuvaju svoju kulturu, jezik i vjeru“, ustvrdio je Bakota, čestitajući u ime Veleposlanstva RH u Austriji fra Vrdoljaku na odličju.
Zahvalivši na odličju fra Vrdoljak je rekao da je počašćen visokim austrijskim državnim priznanjem predsjednika Heinza Fischera, koje je ujedno priznanje i potpora ne samo njemu nego cjelokupnoj hrvatskoj pastvi u Austriji. Dodao je da je to odličje za njega i obveza, koju svjesno preuzima u ostvarenju svojih budućih zadaća.
Govoreći o Austriji, dokazanom hrvatskom prijatelju, istakao je njenu „neprocjenjivo vrijednu ulogu i potporu“ Hrvatskoj na europskom putu. Ono što ga još boli i leži mu na srcu, kako je istakao, je „ulazak Bosne i Hercegovine u europsku obitelj naroda“. Na kraju je zahvalio nazočnim crkvenim i političkim dostojanstvenicima te brojnoj hrvatskoj zajednici što su svojim dolaskom uveličali svečanost uručenja odličja i prethodno nazočili nedjeljnom misnom slavlju, koje je osobno predvodio. Asistirali su mu apostolski nuncij Peter Stephan Zurbriggen, biskup Egidije Živković te tajnik i privremeni otpravnik poslova Stalne misije Svete stolice pri međunarodnim organizacijama u Beču msgr. Marinko Antolović.
U dirljivoj propovijedi fra Vrdoljak je zahvalio vjernicima i svima koji su ga nesebično pomagali svit tih godina u Austriji. Napomenuo je kako je hrvatska zajednica 1969. godine u Beču dobila svoju Crkvu, koja je za sve postala „prepoznatljiv dom u kojem se duša puni materinskom riječju i duhovnim blagom“. S ponosom je govorio o posjetima vrhovnih poglavara Katoličke crkve Beču i obraćanju pape Pia VI., pape Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI. vjernicima, s terase današnje Hrvatske crkve. Spomenuo je i dugogodišnju obnovu crkve dodavši kako je „važno graditi i čuvati“.
„ Važno je i to da smo se uspjeli povezali sa širom zajednicom i bili smo veleposlanici Crkve i Domovine“, zaključio je dobitnik visokog austrijskog odličja, napomenuvši kako danas kada je Hrvatska u EU moramo u europsku obitelj unositi hrvatske vrijednosti.
Domaćin svečanosti bio je sadašnji voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču i definitor provincije sv. Ćirila i Metoda fra Josip Koren. Nazočili su joj i hrvatski konzul u Austriji Branimir Lončar i ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji Zdenka Weber, te prof. Wolfgang Bandion i mr. Andreas Pacher.
Fra Ilija Vrdoljak je rođen 1949. u Kovačevcima (BiH), a u franjevački je red stupio 1966. godine, dok je red prezbiterata primio 1976. Bio je na službi u Zagrebu, Klanjcu, Čakovcu, u Hrvatskim katoličkim misijama u St. Pöltenu i Salzburgu, u zagrebačkom Sigetu, u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču, te u Našicama. U više navrata bio je definitor Hrvatske franjevačke Provincije sv. Ćirila i Metoda.
(večernji.hr)

Tekst: Snježana Herek