Hrvatske institucije pripremaju u Austriji brojne manifestacije iz različitih područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva koje će trajati cijele godine, od siječnja do prosinca, a težište „Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017.“ bit će na ženskom stvaralaštvu.

Austrijsko-hrvatska kulturna godina, u utorak, 14. veljače, službeno otvorena u Beču, manifestacija je koja je više od poligona za jačanje kulturnih veza jer ima i snažan ukupni integracijski karakter i prigoda je da se kroz kulturu ojačaju veze između Austrije i Hrvatske, rekao je na otvaranju hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

“Ovo je posebna godina za naše odnose jer 2017. obilježavamo 25. obljetnicu i međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Austrije”, rekao je Stier u bečkom klubu Porgy and Bess gdje je kratkim kulturnim programom službeno otvorena “Godina kulture Austrija-Hrvatska 2017″.

“Mislim da je to odlična prilika da možemo i kroz kulturu jačati naše odnose, još jednom ponoviti kako dijelimo zajedničke vrijednosti i ono što je još važnije da danas unutar EU-a dijelimo i sadašnjost i budućnost”, kazao je Stier.

Kulturnu godinu 2017. iniciralo je austrijsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s hrvatskim ministarstvom vanjskih i europskih poslova. U 2017. pod geslom „Zajedno u kulturi“ obje će se zemlje intenzivnije predstaviti u partnerskoj zemlji.

Hrvatske institucije pripremaju u Austriji brojne manifestacije iz različitih područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva koje će trajati cijele godine, od siječnja do prosinca, a težište „Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017.“ bit će na ženskom stvaralaštvu.

“Ove godine ćemo imati više od 100 različitih aktivnosti koje će dodatno povezati Hrvate i Austrijance”, najavio je ministar Stier, dodajući da se htjelo u programu kulturne suradnje istaknuti ulogu žena u kulturi.

Na večerašnjoj svečanosti u Beču objavljena je brošura s kulturnim događanjima predviđenima u Austriji. Među njima ističe se izvedba predstave Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba “Tri zime” Tene Štivićić u režiji Ivice Buljana, nastup Zagrebačke filharmonije te izložba hrvatske slikarice Naste Rojc koja je studij slikarstva završila upravo u Beču.

Na otvaranju je nazočio i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz koji se kratko obratio nazočnima, a Stier je rekao da Hrvatska dobro pamti potporu Austrije u najtežim trenucima 90-tih godina, a posebno tadašnjeg ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka koji se snažno zauzimao za priznavanje Hrvatske.

“Danas sam imao odličan sastanak sa Sebastianom i želim vam nešto kratko o tome reći – Alois Mock ima dostojnog nasljednika”, rekao je Stier.
Događanje u najpoznatijem bečkom jazz klubu vodila je Mirna Jukić, austrijska plivačica hrvatskog podrijetla, a nastupila je pjevačica Christiana Uikitza – obje su hrvatske veleposlanice integracija u Austriji. Austrijski integracijski fond imenuje veleposlanicima integracije osobe koje su se uspješno integrirale u austrijsko društvo i na poseban način iskazale u svojim područjima rada.
(Hina)