Potporu organizaciji ovog poslovnog foruma pružile su i četiri Australsko-hrvatske gospodarske komore, koje djeluju u Sydneyju, Melbourneu, Adelaideu i Perthu, Veleposlanstvo RH u Canberri i Generalni konzulat RH u Sydneyju

U Sydneyju je 12. ožujka Hrvatska gospodarska komora organizirala Australsko-hrvatski poslovni forum na kojemu je sudjelovalo sto predstavnika australskih kompanija. Skup su predstavili: hrvatski veleposlanik u Australiji Damir Kušen, izvršni direktor Europsko-australskog poslovnog vijeća Jason Collins, izvršni direktor Australske trgovačke i investicijske komisije Iannis Patin, te u ime Hrvatskog poslovnog izaslanstva predsjednik Hrvatske gospodarske komore Zagreb Zlatan Frohlich.
Predsjednik Frohlich je kazao da postoje realne mogućnosti robne razmjene, posebno u području energetike, elektroindustrije i prehrambene industrije te turizma, s obzirom na rastući broj australskih turista koji posjećuju Hrvatsku.
Potporu organizaciji ovog poslovnog foruma pružile su i četiri Australsko-hrvatske gospodarske komore, koje djeluju u Sydneyju, Melbourneu, Adelaideu i Perthu, Veleposlanstvo RH u Canberri i Generalni konzulat RH u Sydneyju.
Očekuje se da će i potpisivanje Ugovora o slobodnoj trgovini između Australije i EU pridonijeti povećanju ekonomske razmjene između Hrvatske i Australije.
U prilog prijateljske suradnje, hrvatsko je izaslanstvo 14. ožujka prisustvovalo potpisivanju Ugovora o suradnji gradova Osijeka i Canada Baya.
Hrvatsko izaslanstvo je dan kasnije otputovalo iz Sydneya u Brisbane, gdje je nakon domjenka i svečanog otvorenja izložbe “Bribir” održana promocija Zlatan otok, a navečer je odigrana komedija Mire Gavrana “Lutka”, na engleskom jeziku.
U Brisbaneu je poslovni forum održan 16. ožujka, a poslije podne hrvatsko izaslanstvo je obišlo Living Gems Resort, u vlasništvu tvrtke P. Puljića, dobitnika svjetske nagrade Resort Development, u Londonu.
U subotu, 17. ožujka, hrvatsko izaslanstvo krenulo je na obilazak Gold Coasta i objekata Commonwealth igara 2018., koje se održavaju sljedećeg mjeseca. Nakon toga je uslijedio zajednički ručak u Hrvatskom domu.
Iz zračne luke Brisbane hrvatsko gospodarsko izaslanstvo krenulo je preko Dubaija za Zagreb.

Tekst: Franjo Harmat