U prostorijama HK Kralj Tomislav održana je središnja proslava Dana državnosti RH na kojoj se okupio lijepi broj Hrvatica i Hrvata, a pozivu na proslavu odazvali su se i brojni gosti iz australskog javnog, kulturnog i političkog života. Svečano je bilo i na proslavi na Gold Coastu, u tamošnjem hrvatskom klubu u Carrara Parku, gdje se okupilo preko 150 gostiju iz Gold Coasta i Brisbanea

Dan državnosti slavio se ove godine u organizaciji Ujedinjenih hrvatskih klubova u NSW-u, Hrvatsko-australskog vijeća, GK RH u Sydneyju kao i hrvatske zajednice Sydneyja. Početak slavlja bilo je otvaranje izložbe slika o Zagrebu u Knjižnici općine Concord 19. lipnja, a izložba je trajala do 28. lipnja. U Civic Centreu u Hurstvuilleu 25. lipnja održana je projekcija hrvatskih dokumentarnih i igranih filmova, proizvodnje Croatia Housea i Croatian Audiovisional centra iz Zagreba, a u organizaciji Međunarodnog kluba žena Zagreb.
Potom je 27. lipnja, u prostorijama HK Kralj Tomislav, održana središnja proslava Dana državnosti RH na kojoj se okupio lijepi broj Hrvatica i Hrvata, a pozivu na proslavu odazvali su se i brojni gosti iz australskog javnog, kulturnog i političkog života. Prije svečanosti, za počasne goste, priređen je prigodni domjenak u klupskom restoranu Luce mala.
Program je započeo australskom i hrvatskom himnom koju je izveo glazbeni sastav Budilice i članovi hrvatske folklorne grupe Linđo, a nakon toga minutom šutnje prisutni su odali počast svima koji su dali živote na oltar domovine Hrvatske. Pozdravnu riječ prisutnima je uputio je Tomislav Lerotić, predsjednik HK Kralj Tomislav.
Pozdrave nazočnima na proslavi u povodu Dana državnosti iz Zagreba je uputila i Kolinda Grabar-Kitarović, koja je najavila skori susret s Hrvatima u – Australiji. Prisutnima su se obratili : Frank Carbone, gradonačelnik opcine Fairfield, David Clarke, predstavnik vlade NSW, Michelle Rowland, ministrica u saveznoj vladi za državljanstvo i multikulturalizam, te fra Ivo Tadić, župnik iz Wollongonga. Hrvoje Petrušić, generalni konzul RH u Sydneyju je pročitao pozdravnu poruku Tonyja Abbotta, predsjednika Australije.
Plesovima iz Hrvatske, gostima se predstavio HFG Linđo koja inače djeluje pri HK Kralj Tomislav već nekoliko godina. U nastavku večeri glazbeni sastav Budilice svirao je glazbu za ples. U nedjelju ujutro, pri HK Kralj Tomislav uslijedio je tradicionalni piknik. Budilice su nastavili zabavljati goste koji su uživali i u hrvatskim specijalitetima.
Kako nam je rekao gk Petrušić, 26. lipnja bilo je svečano i na proslavi na Gold Coastu, u tamošnjem hrvatskom klubu u Carrara Parku, gdje se okupilo preko 150 gostiju iz Gold Coasta i Brisbanea.

Tekst i fotografije: Franjo Harmat

  

2 – HFG Linđo izvodi hrvatske plesove
3 – Intoniranje australske i hrvatske himne – Budilice i HFG Linđo
4 – Počasni gosti proslave u Sydneyju