Istranka Gina Sinozich u dobi od 70 godina naslikala je svoju prvu sliku i već za nekoliko godina postigla svjetsku slavu. Nagovijestila je da će u riječki PPMHP stići još njenih radova

Gina Sinozich, 88-godišnja samouka australska slikarica hrvatskog porijekla, darovala je Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja (PPHMP) u Rijeci 24 svoje slike kao začetak muzejske Zbirke iseljeništva, rečeno je 23. svibnjaijedu na svečanosti u Muzeju.
Gina Sinozich je sa suprugom i dvoje djece izbjegla iz rodnog sela Paroni pokraj Šušnjevice u Istri najprije u Italiju, a potom su otputovali brodom u Australiju 1957. godine. U dobi od 70 godina naslikala je svoju prvu sliku i već za nekoliko godina postigla svjetsku slavu. Za Australski nacionalni pomorski muzej je 2003. kompletirala seriju od 14 slika koje oslikavaju njen dolazak iz Istre u Australiju. Njezine su slike u stalnom postavu Nacionalne galerije u Canberri, Liverpool muzeju u Sydneyju, Casula Powerhouse muzeju u Sydneyju, Nacionalnom pomorskom muzeju u Sydneyju te u brojnim privatnim kolekcijama u Australiji, Novom Zelandu, SAD-u i Europi.

Sinozich slika u stilu naive, a motivi su joj, osim osobnih sjećanja, život Australije, krajolici, cvijeće i živopisni apstraktni radovi.
Ravnateljica Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Tea Perinčić kazala je da je Sinozich u Rijeci prvi put izlagala prije nekoliko godina te je tad uspostavljen njen kontakt s ovim muzejom. Gina Sinozich zahvalila se na gostoprimstvu i ovoj svečanosti nagovijestivši da će u PPMHP stići još njenih radova. Veleposlanica Australije u Hrvatskoj Elizabeth Petrovic istaknula je da je Gina Sinozich odličan primjer useljenika u Australiju koji čine kulturno bogatstvo ove zemlje. Potpuno je prihvatila svoju novu zemlju, ali nije zaboravila odakle je stigla, navela je Petrovic. (Hina)