Izložba tog hrvatskog majstora velikih figurativnih slika na platnu ‘s berlinskom adresom i svjetskom reputacijom’ bit će otvorena do 12. listopada

Izložba ‘Uprizorenja’ Lovre Artukovića, na kojoj će jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih umjetnika predstaviti svojih tridesetak slika, među kojima i 15 ulja na platnu velikog formata koja dosad nikada nisu izlagana u Hrvatskoj, otvorit će 12. rujna jesenski ciklus Kuće za ljude i umjetnost Lauba
‘Posebnost Artukovićevog umjetničkog postupka očituje se u dugotrajnom procesu izvedbe pojedine slike, pri čemu odnos umjetnika i modela postaje analogan odnosu režisera i glumaca tijekom nastanka kazališne predstave ili filma’, ističe se u najavi izložbe koja donosi radove nastale od 2008. do danas. Upravo ta karakteristika radnog procesa njegovo slikarstvo čini suštinski različitim od aktualnih pomodnih trendova koji se u Hrvatskoj svode pod zajednički nazivnik novog slikarskog realizma, dodaje se.
Uz umjetnika, koncepciju izložbe potpisuje kustosica i teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač koja je, pišući o Artukovićevu stvaralaštvu, nedovršenost istaknula kao njegovu specifičnost. U najavi izložbe se navodi da i njegove nove slike kao da namjerno nikada ne dosežu stadij dovršenosti i neprestano stavljaju na kušnju pojmove poput medija i realizma.
U tekstu ‘Kao da je melankolični Alien’ Leonida Kovač je ustvrdila da je ‘poput Nancijevog pisanja, Artukovićevo slikanje dodirivanje. U njegovim platnima nebo nije ništa drugo doli projekcija; tijela s njega ne padaju, kao da lebde – i ne čini se nimalo slučajnim da je podloga pred kojom lebde uvijek monokrom nalik onima kakve poznamo iz slikarstva obojenog polja’.
Izložba tog hrvatskog majstora velikih figurativnih slika na platnu ‘s berlinskom adresom i svjetskom reputacijom’ bit će otvorena do 12. listopada. (Hina)