Čileanski arhitekt bračkih korijena Smiljan Radić laureat je zagrebačke Nagrade Oris ACO koju mu je dodijelilo uredništvo istoimenog arhitektonskoga časopisa za izuzetan doprinos arhitekturi. Inovativnom graditelju svjetskoga glasa iz Santiaga de Chilea. Nagrada mu je uručena na svečanosti u prepunoj KD Vatroslava Lisinskog na samom početku 15. Dana Orisa

Međunarodni arhitektonski simpozij Dani Orisa održani su 17. i 18. listopada u Zagrebu, privukavši ugledne predavače i brojne posjetitelje
Čileanski arhitekt bračkih korijena Smiljan Radić laureat je zagrebačke Nagrade Oris ACO koju mu je dodijelilo uredništvo istoimenog arhitektonskoga časopisa za izuzetan doprinos arhitekturi. Inovativnom graditelju svjetskoga glasa iz Santiaga de Chilea. Nagrada je uručena u subotu, 17. listopada na svečanosti u prepunoj KD Vatroslava Lisinskog na samom početku 15. Dana Orisa.
Međunarodni je to arhitektonski simpozij koji se već petnaest godina održava u listopadu poznat kao zagrebački Dani Orisa. Utemeljio ga je renomirani hrvatski arhitekt i direktor arhitektonskog časopisa Oris Andrija Rusan, koji se prvi obratio sudionicima simpozija i visokim uzvanicima, izrazivši zadovoljstvo što je ovogodišnju nagradu časopis Oris dodijelio u suradnji s tvrtkom ACO, proizvođačem održivih sustava za površinsku odvodnju, što je u svom kratkom govoru potvrdio i direktor te tvrtke Siniša Staničić.
Čileanski veleposlanik Juan Luis Nilo Valledor istaknuo je kako mu je velika čast prisustvovati svečanosti na kojoj prestižnu nagradu struke prima čileanski arhitekt hrvatskih korijena koji svojim kreativnim radom na uzoran način prezentira obje zemlju – Čile i Hrvatsku, zemlju svoga djeda. Prosudbenu su komisiju činili članovi uredništva časopisa Oris u sastavu Ana Dana Beroš, Ante Nikša Bilić, Tadej Glažar, Vera Grimmer, Alan Kostrenčić, Maroje Mrduljaš i Andrija. Časopis Oris izdaju zajednički tvrtka Oris d.o.o. i udruga Oris – Kuća arhitekture, koji nizom aktivnosti promiču arhitekturu i kulturu življenja.
U obrazloženju prosudbene komisije istaknuto je da su takvu odluku donijeli jer je „Smiljan Radić potpuno posvećen svemu što radi i zašto radi. Radić je rijetki pjesnik u arhitekturi i arhitektonska osobnost suprotna arhitektonskim zvijezdama“.
Riječ je o jednom od najpoznatijih arhitekata Latinske Amerike. Radić je u Čileu više puta proglašen najboljim arhitektom, a s našim ga podnebljem veže obiteljska korjenika. Unuk je bračkoga težaka i rudara, koji je 1919. mukotrpno pronašao posao na dalekom sjeveru Čilea, da bi se kasnije preselio raditi lakši posao u tvornici u Santiago de Chile. Slavni je arhitekt ponosan na svoje porijeklo. Vjeruje da je vrlo rano u svom stvaralaštvu osvijestio činjenicu svog imigrantskog podrijetla budući da u kreiranju ima nezadrživu potrebu prostornog oblikovanja s različitim materijalima.

Tekst: Vesna Kukavica

Doznajte više