Za dvoje savjetnika, Ivu Vidić i Mirka Hasenaya, glasovalo je trideset udruga iz cijele Argentine. Vjera Bulat Petrošić, aktualna članica Savjeta, i Dubravka Frković, predstavnica Hrvatskog svjetskog kongresa, nadzirale su glasovanje

Vlada Republike Hrvatske osnovala je Savjet za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao svoje savjetodavno tijelo koje će pružati pomoć pri provedbi politike, aktivnosti i programa našim ljudima izvan domovine.

Članovi Savjeta imenuju se na mandat od četiri godine, a predlažu ih hrvatske zajednice iz država u kojima žive. Predstavnici dolaze iz redova najvažnijih i najbrojnijih udruga, organizacija, institucija ili drugih oblika organiziranja. Izabiru ih među osobama koje su uvažene u sredinama u kojima žive, angažirane na očuvanju hrvatskog identiteta i unaprjeđenju odnosa sa svojom domovinom.

U Buenos Airesu izabrano je, u demokratskom procesu, dvoje predstavnika. Trideset udruga iz cijele Argentine glasovalo je preko e-maila ili osobno. Vjera Bulat Petrošić, aktualna članica Savjeta, i Dubravka Frković, predstavnica Hrvatskog svjetskog kongresa, nadzirale su glasovanje.

Izabrani su Iva Vidić i Mirko Hasenay. Oboje cijeli život rade u hrvatskoj zajednici. Ovaj će prijedlog najprije razmotriti Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i zatim ga proslijediti na usvajanje Vladi.
(mojahrvatska.vecernji.hr)