Ricardoo Tomás Škanata, odvjetnik iz Posadasa na sjeveru Argentine sa suprugom Gabrielom Josefinom Murphy posjetio je Tivat, po prvi put nakon što su njegov djed Formis i baka Marija Zaputović s obiteljima napustili rodnu Boku

Ricardoo Tomás Škanata, odvjetnik iz Posadasa na sjeveru Argentine sa suprugom Gabrielom Josefinom Murphy posjetio je Tivat, po prvi put nakon što su njegov djed Formis i baka Marija Zaputović s obiteljima napustili rodnu Boku u potrazi za boljim životom u dalekoj Argentini prije 120 godina. Ovom se prigodom susreo s nekima od rođaka koji su ga pobliže upoznali s obiteljskom poviješću, kao i s povijesnim i kulturnim naslijeđem Boke.
Posjetio je Radio Dux, kao i Hrvatsku knjižnicu „ Ljudevit Gaj“ i Tajništvo HNV-a, gdje se upisao u knjigu dojmova i kada mu je prilikom darovana i monografija Hrvatsko kulturno društvo „ Ljudevit Gaj“ Donja Lastva s posvetom na španjolskome jeziku.

Razgovor o dojmovima, korijenima i precima s vidno, do suza, ganutim Ricardom Škanatom vodila je tajnica HNV-a Ana Vuksanović. Na zamolbu Škanata uz prijevod postavljamo i tonski zapis razgovora u originalu , kako bi njegova djeca, rodbina i prijatelji u Argentini i Paragvaju mogli poslušati intervju.
Moj je djed otišao 1895. godine, najprije u Buenos Aires, a onda je na poziv nekoga iz obitelji Zaputović, otputovao za Asunción, te zatim u mjesto u središtu sjevernoga djela Paragvaja, u Villaricu, gdje je oženio moju baku i zasnovao obitelj. Imali su petoro djece. Zbog ekonomskih razloga su otišli u mjesto Encarnación u unutrašnjosti Paragvaja na granici s Argentinom , te su se zatim preselili u susjednu Argentinu, u mjesto u kojem mi danas živimo, a to je Posadas. Danas su ondje svi članovi naše obitelji žive u Argentini. Postoji jedan naš prezimenjak u Paragvaju s kojim smo u daljnjem rodu i osim njega nema više Škanata u Argentini. Kada sam se odlučio za ovo putovanje i priopćio to svojoj braći i rođacima, pobudio sam zanimanje i u njima, tako da uopće ne sumnjam da će ubrzo biti sve više Škanata iz Argentina dolaziti u ovaj kraj. Moje su nas kćeri ispratile s velikim očekivanjima. Tražile su da im donesemo fotografije. Žele znati odakle je došao moj djed. Sigurno će nakon ovoga putovanja puno naših prezimenjaka u Argentini , iako nas nema previše, željeti doći u ovo mjesto i saznati više o našoj povijesti.
Radiodux