Drugi najveći praznik u Australiji australsko veleposlanstvo u Hrvatskoj obilježilo je misom u katedrali Svetog Jakova za devet tisuća australskih vojnika poginulih u Prvom svjetskom ratu u Bitci kod Galipolja 1915. godine

Anzac Day, drugi najveći praznik u Australiji, veleposlanstvo Australije u Hrvatskoj ove godine obilježava u Šibeniku. U katedrali Svetog Jakova u Šibeniku slavljena je misa za devet tisuća australskih vojnika poginulih u Prvom svjetskom ratu u Bitci kod Galipolja 1915. godine.
Misno slavlje predvodio je australski državljanin i franjevac Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Anthony Stephen Burnside. S njim su koncelebrirali fra Petar Drmić, također član Hercegovačke franjevačke provincije, i savjetnik Apostolske nuncijature u Zagrebu mons. Julian Kabore. Na misi su bili nazočni australska veleposlanica Susan Cox i službenici iz australskog veleposlanstva u Zagrebu, još nekolicina veleposlanika, te šibenski biskup Ante Ivas.
Kad je započeo Prvi svjetski rat u Europi 1914., tisuće mladih Australaca javilo se da kao saveznici pomognu Velikoj Britaniji u ratnim pothvatima. Pedeset tisuća Australaca poslano je u Galipolje. Cilj je bio zauzeti Carigrad i oslabiti neprijatelja s istoka. Bitka u Galipolju za saveznike je bila potpuni neuspjeh. Više od osam tisuća australskih vojnika je poginulo, a više od devetnaest tisuća ih je ranjeno, rekao je fra Anthony Burnside. Danas molimo u dubokoj zahvalnosti za njihovu dobrotu, hrabrost i žrtvu koju su oni podnijeli točno prije sto godina, istaknuo je fra Anthony.
Dan Anzaca je dan kad Australci razmišljaju o duhu Anzaca i vrednotama koje on predstavlja, kao i o njihovoj ulozi u današnjem australskom društvu. To uključuje vrednote prijateljstva, žrtve, kako biti postojan i onda kad su svi izgledi protiv tebe i vrednotu hrabrosti, poručio je, između ostalog, fra Anthony.
(IKA)

Ovako se slavilo u Melbourneu http://www.maxportal.hr/melbourne-trg-posut-cvijecem-ovako-australija-slavi-svoje-ratne-veterane-i-poginule-ranike/