Kanadski poduzetnik Anton Kikaš medalju je primio od Damira Mandića, predsjednika karlovačkog Gradskog vijeća, s obzirom da je gradonačelnik Damir Jelić zbog bolesti bio odsutan.

Anton Kikaš, kanadski poduzetnik hrvatskog podrijetla dobio je medalju karlovačkog gradonačelnika.

– Ugodno sam iznenađen i zahvalan na medalji iz grada koji je puno značio u Domovinskom ratu i gdje imam dobre prijatelje – kazao je Anton Kikaš dok je primao medalju od Damira Mandića, predsjednika karlovačkog Gradskog vijeća, s obzirom da je gradonačelnik Damir Jelić zbog bolesti bio odsutan.

Kako je Mandić pojasnio, Kikaš je medalju zaslužio zbog velikog doprinosa u borbi Hrvatske za svoju samostalnost 1991. godine. U Gradskom kazalištu Zorin dom 18. siječna je i prikazan igrano-dokumentarni film Jakova Sedlara “Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antona Kikaša 1991.”

Riječ je o Kikaševom podvigu koji je 31. kolovoza 1991. pokušao dopremiti u Hrvatsku 19 tona oružja za Zbor narodne garde, ali su zrakoplov presreli vojni zrakoplovi JNA i Kikaš je uhićen.

Kanadski Hrvati prikupili su 3 milijuna dolara za njegovo puštanje, do kojeg je došlo tek u studenom, i to u razmjeni za generala JNA Milana Aksentijevića. Anton Kikaš kazao je da je ovih dana na svojevrsnoj turneji po hrvatskim i gradovima EU-a gdje se prikazuje dokumentarni film o njemu.
(lokalni.vecernji.hr)