Kolo klub Sv. Antuna „Hrvatska“ i Hrvatska dječja škola Sv. Antuna domaćini su koji tijekom jednog vikenda ugoste preko stotinu američkih Hrvata svih generacija, roditelja, djece, unuka i baka iz raznih dijelova SAD-a, Kanade, te njihovih gostiju iz Hrvatske i svijeta

Život protkan glazbom / Life embroidedwith music bio je slogan i tema Devetog tradicionalnog vikend-okupljanja hrvatskih folkloraša i njihovih gostiju u Los Angelesu (9th Annual Croatian Cultural Extravaganza) koji se održao 14. do 18. veljače 2015. Ako se ikada zateknete u Južnoj Kaliforniji sredinom veljače, svakako se raspitajte za taj zanimljivi kulturni događaj koji u srce Los Angelesa donosi raznolikost hrvatskih narodnih nošnji, bogatstvo zvuka, jezika i ritam plesova.
Kolo klub Sv. Antuna „Hrvatska“ i Hrvatska dječja škola Sv. Antuna (St Anthony’s Kolo Club “Croatia” and St Anthony’s Croatian Children’sSchool) tradicionalno su domaćini koji tijekom jednog vikenda ugoste preko stotinu američkih Hrvata svih generacija, roditelja, djece, unuka i baka iz raznih dijelova SAD-a, Kanade, te njihovih gostiju iz Hrvatske i svijeta. U večernjim satima početkom vikenda priređuje se zabavni program i program dobrodošlice u Hrvatskom domu Sv. Antuna, dok se nedjeljom služi sv. misa u župnoj crkvi Sv. Antuna, potom slijedi tonska proba, oblačenje narodnih nošnji i priprema za popodnevni koncert.Nakon koncerta priređuje se uobičajeno završni banket i oproštajna večer uz ples i zabavu.
Ove godine se koncert održao u Los Angeles TheatreCenter (LATC) u samom središtu Los Angelesa. Program glavnog koncerta vodili su Nikolina Alilović i Brano Goluža. U glazbeno-scenskom programu sudjelovali su brojni izvođači uz domaćine iz Kalifornije St Anthony’s Kolo Club “Croatia” i St Anthony’s Croatian Children’sSchool. Tako su uspješno nastupili Hrvatski vokalni ansambl „Izvor“ iz San Pedra, Plesni ansambl „Koraci“ iz San Josea, „Veseli Hrvati” iz glavnoga kalifornijskoga grada Sakramento, „Ljeljo“ hrvatski plesni ansambli i Tamburaški orkestar „Dario Barisic“ iz Pittsburgha (Pennsylvania), hrvatsko-mađarski par LillaSerlegi i FerenceTobak , te gosti Plesna grupa „Tanza“ iz Srednje škole Milliken- ShermanOaks (Kalifornija). Bio je to veliki logistički pothvat koji leži u krilu organizacijskog odbora i voditelja iz Los Angelesa kojima treba zahvaliti za trud i predanost: ChristinaMikuljan, ChaneenBilan, Joe Mikuljan, Nora Borosak, Katica Ban, Marija Baskovic, Dijana Gotal, Lori Petrinac, StefanieJuric, Nancy Vinski i Tomislav Culina.
To gotovo trosatno folklorno događanje bilo je praznik za oči i uši, koji je dočaravalo šarenilo hrvatskih narodnih nošnji i ljepota tradicionalnog vokalnog umijeća te muziciranja tamburicom i gitarom, vodeći u mašti umjetničkog nadahnuća publiku i organizatore u miljama udaljene autentične lokalitete hrvatske tradicijske kulture Staroga kraja od Istre, preko Like, Dalmacije, pa do Međimurja, Zagorja, Turopolja i Banovine, preko Posavine do Slavonije i Baranje, te dalje do Bosne i Hercegovine, kao i Mađarske. Gosti koncerta iz ShermanOaks potom su izvođače i razdraganu publiku sigurnim plesnim koracima poveli u mašti po svijetu uz fantastično izvođenje raznolikih plesova Tunisa i Meksika. Zablistala je i pokoja suza u očima nazočne publike, te ganutljivost roditelja, baka i djedova dok su gledali kako im mlađa generacija ponosno predstavlja njihovu tradiciju. Nije ni nama ostalim bilo svejedno: Čuvajmo naše običaje i jezik, ma gdje bili!
Annual Croatian CulturalExtravaganza – zanimljiv je i poticajan kulturni događaj hrvatskog iseljeništva, osobito mladih folkloraša i tamburaša na sjevernoameričkom kontinentu čija tradicija izrasta od 1970. godina naovamo iz projekta TamburitzaExtravaganza (Tamburaška ekstravagancija) pod pokroviteljstvom Američkoga tamburaškog udruženja (TamburitzaAssociationof America). Među tamburašima organizatori ističu entuzijastičnost inicijatora i organizatora projekta Željka Jergana i Heidi Wohlfahrt-Granic, dinamičan duo hrvatskih folklornih entuzijasta, čija je umjetnička energija potakla brojne mlade američke Hrvate i njihove prijatelje da njeguju i čuvaju tradicijsku kulturu svojih predaka koji su se nastanili u Kaliforniji još od otkrića Novoga svijeta. Ovaj kulturni događaj – Annual Croatian CulturalExtravaganza – svakako je jedna krasna inicijativa koja je razvila desetogodišnju tradiciju u Los Angelseu pa joj treba pokloniti pažnju i podržati je kako bi se ona uspješno nastavila razvijati u cilju očuvanja hrvatskog folklora i jezika, druženja mladih i predstavljanja naše folklorne tradicije ostalim kulturnim zajednicama u SAD-u.

Tekst: Suzana Tkalcic