Za blagdan bit će tiskana, u 300 primjeraka u Croatici, dvojezična knjižica Đure Frankovića o Novom Selu – crkvi, o prošlosti Hrvata u tom podravskom selu, mjestopisima, školstvu, hrvatskim molitvicama, predajama iz samog sela, o zaslužnim Hrvatima, ravnatelju škole u Lukovišću, kulturnom radniku i poznatom harmonikašu Joki Bunjevcu i gajdašu Pavi Gadanjiju

Kukinjska crkva-kapela posvećena je prije dvadeset i šest godina upravo na seosko proštenje, bučur. Kukinj je pripadao nekoć kesujskoj župi/ Keszü/pa se veliko proštenje sela slavi na svetkovinu svete Ane kojoj je posvećena i župna crkva. Odnedavna i Kukinj kao i Kesuj pripadaju župi u Pelerdi /Pellérd/, no crkveni god je ostao onaj stari. U tom se selu bučur od starih vremena održava dva dana, u nedjelju i ponedjeljak, prvi je dan za goste a drugi za mještane. Tako će sveta misa na hrvatskom jeziku biti održana u ponedjeljak , 27. srpnja, s početkom u 11.00 sati, najavio je župnik dr. István Horváth. Kukinjčanima u goste dolazi vlč. Jozo Egri iz Šeljina.
U podravskom Novom Selu (mađ. Tótúfalu), a i u Legradskoj Gori na ovaj blagdan održava se tradicionalna „bučura” (kirbaj, ili proštenje) kada se iz susjednih hrvatskih naselja okupljaju mještani a u posjet dolaze i Hrvati iz Hrvatske. U Legradsku Goru iz susjednog Legrada i to kompom, kao i u stara vremena kada se do 1948. svakodnevno prelazi na jednu odnosno drugu stranu rijeke. Nekada je Legradska Gora, raštrkano naselje dugo približno 10 kilometara odjekivala od hrvatske pjesme. Crkvi je građena još u stara vremena, približno stara i šesto godina, a kasnije je obnovljena u baroknom stilu.
Za blagdan bit će tiskana dvojezična knjižica o Novom Selu – crkvi, o prošlosti Hrvata u tom podravskom selu, mjestopisima, školstvu, hrvatskim molitvicama, predajama iz samog sela, o zaslužnim Hrvatima, ravnatelju škole u Lukovišću, kulturnom radniku i poznatom harmonikašu Joki Bunjevcu i gajdašu Pavi Gadanjiju, donosi se studije iz povijesti i folklora te se za djecu pripovijetke (basne), sve o svemu o bogatom kulturnom naslijeđu tamošnjeg hrvatskog puka. U Novom Selu tog dana odražava se sveta misa na hrvatskom kao i bogati kulturni program. Knjižica je tiskana u 300 primjeraka u Croatici na inicijativu Joze Solge i Bele Szilágyija. Urednik je autor ovih redaka, Đuro Franković.
(http://zornicanova.hu)