Dva prestižna projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) vrijedna više od 3,5 milijuna eura su dobile naše znanstvenice-povratnice. Sredstva namijenjena za pet godina istraživanja omogućavaju dr. Ivi Tolić i dr. Ani Sunčani Smith da na Ruđeru utemelje vlastite istraživačke grupe

Na Institutu “Ruđer Bošković” (IRB) u Zagrebu 24. travnja su predstavljeni “znanstveni Oscari”, dva prestižna projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) vrijedna više od 3,5 milijuna eura koja su dobile naše znanstvenice-povratnice dr . Iva Tolić i dr. Ana Sunčana Smith.

Ta sredstva namijenjena za pet godina istraživanja omogućavaju dr. Ivi Tolić i dr. Ani Sunčani Smith da na Ruđeru utemelje vlastite istraživačke grupe.

Projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja u Europi i dodjeljuju se isključivo na osnovi znanstvene izvrsnosti. O tome najbolje govori podatak da se na ERC-ove natječaje prijavljuje 10 posto najboljih europskih znanstvenika, a za financiranje se odabire samo osam do 15 posto projekata. Dosad su ERC-ovi grantovi odobreni četvero naših znanstvenika u inozemstvu: prof. Ivanu Đikiću, prof. Nenadu Banu, dr. Aleksandri Radenović i dr. Bojanu Žagroviću, te znanstvenicima u domovini, prof. Stipanu Jonjiću sa Sveučilišta u Rijeci te dr. Vernesi Smolčić, docentici na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, također povratnici iz inozemstva.
(Jutarnji.hr)