Rođen je u Sloveniji prije 58 godina, no hrvatskog je podrijetla. Njegova je obitelj emigrirala u SAD kad su Željku bile samo tri godine. U Americi je završio osnovnu i srednju školu, a zatim i diplomirao na prestižnom Yaleu te završio londonsku Akademiju za glazbene i dramske umjetnosti

“Igra moći”, nova je serije koju od prošlog tjedna gledamo u programu HRT-a, a Russella Jacksona, šefa osoblja državne tajnice Elizabeth Bess McCord, glumi Željko Ivanek.
Rođen je u Sloveniji prije 58 godina, no hrvatskog je podrijetla. Njegova je obitelj emigrirala u SAD kad su Željku bile samo tri godine. U Americi je završio osnovnu i srednju školu, a zatim i diplomirao na prestižnom Yaleu te završio londonsku Akademiju za glazbene i dramske umjetnosti. Nakon diplome Ivanek je godinama gradio karijeru u kazalištu, no ipak je najpoznatiji po brojnim sporednim ulogama.
Premda se početkom devedesetih pojavio u serijama “Zakon u Los Angelesu” i “Zakon i red”, Ivanek je prvi put zapažen u hit seriji “Odjel za umorstva”, gdje je u 37 epizoda igrao pomoćnika državnog tužitelja Eda Danversa, čovjeka koji pokušava dobiti što veću kaznu za kriminalce. Nakon ove uloge pojavio se u “Frasieru”, “Pravdi za sve” i seriji “Millenium”, a sljedeću veliku ulogu ostvario je u kultnom “OZ-u” u kojem je glumio guvernera Jamesa Devlina.
Imati Ivaneka u seriji postala je stvar prestiža pa se tako u godinama koje su slijedile pojavio u brojnim serijama kao što su “Izgubljeni”, “Mentalist”, “Brojevi”, “Prava krv”, “House”, “Velika ljubav”, “Heroji”, “Događaj”, “Face” (“Suits”), “Zločinci u odijelima”, “Mafijaški doktor”, “Banshee”, “Amerikanci”, “Revolucija”, “12 majmuna” te “Igre moći”, koju upravo pratimo.
Iako je poznatiji po serijama, Ivanek igrao je i u nekim poznatim filmovima kao što su Von Trierovi “Dogville” i “Plesačica u mraku”, “Donnie Brasco”, “Hannibal”, “Kriminalci na godišnjem (In Brugges)”, “Pad crnog jastreba”, “Umri muški 4” te Oscarom nagrađeni “Argo” Bena Afflecka.
(www.vecernji.hr)