Bertović je 1990. godine osnovao odsjek HBZ-a u St. Thomasu. Danas živi u Pittsburghu a 2011. je izabran za potpredsjednika Hrvatske bratske zajednice koja je u 121 godinu svog postojanja izrasla u snažnu potpornu ustanovu s ciljem očuvanja hrvatske kulturne baštine

Ovo je priča o čovjeku koji svoju zemlju nije napustio zbog razočaranja ili nekih osobnih tragova. Jednostavno, htio je obitelji i sebi pružiti više. Franjo Bertović u Kanadu je otišao u proljeće 1975. godine.
– Zbog školovanja svoje djece i drugih mogućnosti osobnog napredovanja htio sam obitelj preseliti u Rijeku. Možda nikad ne bih otišao iz Hrvatske da sam mogao dobiti ili kupiti stan. No, mogućnosti su bile nikakve, rekao je. U skromnoj zemljoradničkoj obitelji Bertović slavilo se 1947. godine. U selu Desmerice, nedaleko Ogulina, rodio se čovjek koji će 28 godina kasnije donijeti svoju veliku životnu odluku. Franjo Bertović srednju ekonomsku školu završio je u rodnom gradu, a višu prometnu željezničkog smjera u Zagrebu. Djetinjstvo kaže da pamti po očevim glasnim čitanjima knjiga uz petrolejku. Iz rane mladosti ne zaboravlja kako je u Velikoj Kapeli čuvao goveda i šetao se prostranim šumskim livadama. Danas to s ponosom ističe i prisjeća se svog odlaska u kanadsku provinciju Ontario. – Nastanili smo se u St. Thomasu i ondje ostali 36 godina.
Kanadska priča počela je Bertovićevim radom na proizvodnoj traci u tvrtki Singer, nakon koje je prešao u tvornicu automobila Ford gdje je ostao 31 godinu. “Ondje su uslijedila napredovanja, najprije do inspektora proizvoda, a zatim do kontrolora proizvodnje”, dodao je.
Naš sugovornik kaže da su poslovi fizički bili zahtjevni, ali i dobro plaćeni. Zbog izraženih osjećaja prema domovini, Bertović je 1990. godine osnovao odsjek Hrvatske bratske zajednice u St. Thomasu, koji je danas najveći takav hrvatski sustav u Kanadi.
Danas sa suprugom Mirjanom živi u Pittsburghu i ponosan je djed petero unučadi.
-Vrlo sam zadovoljan ostvarenim. Jedan sin je magistar matematike i biologije te predaje u srednjoj školi u Torontu. Drugi radi u Bostonu gdje je potpredsjednik jedne velike kanadske kompanije koja se bavi prirodnim plinom, naftom i energetikom. Na Carleton veleučilištu u Ottawi završio je za zrakoplovnog inženjera te MBA na Bostonskom fakultetu. Obojica su oženjena.
Bertović je 2011. godine izabran za potpredsjednika Hrvatske bratske zajednice koja je u 121 godinu svog postojanja izrasla u snažnu potpornu ustanovu s ciljem očuvanja hrvatske kulturne baštine. Primio je 2006. godine od Ontarijske federacije odsjeka Hrvatske bratske zajednice i visoko fraternalističko priznanje: “Čovjek godine”, a bio je pokretač i podupiratelj mnogih humanitarnih akcija. Domovinu u posljednjih 15 godina posjeti svako ljeto. No, kako sam kaže, eventualna želja za stalnim povratkom ostat će samo želja.

Opširnije