Na sajmu u Trogiru predstavili su se Hrvati iz Molisea i gradišćanski vinar Mate Kliković, a na drugu adventsku svijeću u Splitu zapalili novinari u restoranu u vlasništvu dviju povratnica iz Australije, Marije Mustapić i Korane Bučić

U organizaciji ekološkog društva Rašeljka iz Ljubitovice kraj Trogira, gdje uzgajaju češnjak na tradicijski način, održana je Bakalarijada u hotelu Medena, povodom blagdana svetog Nikole. Već drugu godinu zaredom, predsjednik udruge inž. Ivan Marjanica pozvao je i splitski ured HMI da se pridruži toj međunarodnoj manifestaciji.
Bakalarijada nije samo natjecanje u kuhanju bakalara, već i mali sajam na kojem svi zainteresirani mogu predstaviti svoje proizvode. Tako su se na sajmu predstavili Hrvati iz Molisea i vinar Mate Kliković iz austrijskog Gradišća. Iz Beograda, u ime Zajednice Hrvata Beograda ”Tin Ujević”, došao je predsjednik Stipe Ercegović, režiser čiji je film ”Hrvati u Srijemu” bio prikazan sudionicima i njihovim gostima. Predstavljeno je i Hrvatsko-australsko društvo i prijatelji, čija je predsjednica Tania Blažević dijelila promotivne materijale o Australiji.
Posebnu grupu na Bakalarijadi predstavljali su polaznici Croaticuma, tečaja hrvatskog jezika, kojeg na Filozofskom fakultetu u Splitu pohađa pedesetak mladih iz cijelog svijeta. Oni su došli u pratnji profesorica Helene Burić, Josipe Korljan, Matee Rajković i Magdalene Nigoević, te profesora Josipa Lasića. Priredili su specijalitete svojih zemalja i dobili grupno priznanje.
U kuhanju bakalara okušali su se amateri i kuhari profesionalci. Manifestacija je završila dodjelom nagrada i priznanja i koncertom Nene Belana.

Druga adventska svijeća u Splitu

U nedjelju, 7. prosinca, bila je druga nedjelja adventa. Splitska nutricionistkinja Olja Martinić osmislila je manifestaciju Gastro advent, pa se svake nedjelje priređuje hrana i pali jedna svijeća kao simbol mira.
Tema ovogodišnjih adventskih svečanosti je smokva jer se želi poštovati tradiciju i vratiti starim namirnicama. Druga svijeću su, uz pomoć gradonačelnika Ive Baldasara, zapalili novinari u restoranu Brasserie on 7, koji je u vlasništvu dviju povratnica iz Australije, Marije Mustapić i Korane Bučić. Za ovu priliku iz Zagreba su došle Susan Cox veleposlanica Australije i Dijana Grahovac, konzulica. Nazočni su bili predstavnici grada i Turističke zajednice, te Hrvati povratnici i članovi Hrvatsko-australskog društva i prijatelja.
Za iduću godinu u adventske svečanosti ćemo uključiti i povratnike iz drugih država svijeta, te Splićanima približiti običaje njihovih drugih domovina.

Tekst: Branka Bezić Filipović