U prekrasnoj baroknoj župnoj crkvi sv. Katarine 17. prosinca 2016. održan je adventni koncert i sv. misa na hrvatskom jeziku.

Rijetka je to prilika za pomurske Hrvate u Sloveniji da mogu prisustvovati misi na materinjem jeziku i uživati u koncertu raznih župa koje dolaze u Lendavu iz različitih gradova i općina matične domovine Hrvatske.

Ove godine su došli, razveselili i učinili lijepše Božićne blagdane župljani i članovi zborova iz župe Sveti Juraj u Trnju i općine Donji Kraljevec. Sudeći po preponoj crkvi, maloj hrvatskoj zajednici puno znači dolazak, podrška, druženje, koncert te sudjelovanje u misnom slavlju.

Koncert i sveta misa
Koncert su izveli zborovi: Pjevačka skupina KUD Donji Kraljevec, VIS Juraj i Župni zbor Sveti juraj u Trnju.

Svetu misu je predvodio vlč. Darko Kelemenič, župnik Župe Sveti Juraj u Trnju uz domačeg župnika Martina Dolamiča.

Priredbi su prisustvovali: Stanislav Gjerkeš, podžupan općine Lendava, Miljenko Horvat, načelnik općine Donji Kraljevec i Đanino Kutnjak, predsjednik Saveza hrvatskih društava Slovenije.

Paljenje četvrte adventne svijeće i zajednička večera
Nakon mise na Crkvenom trgu održano je paljenje četvrte adventne svijeće, čast da upali svijeću pripala je vlč. Darku Kelemeniću, župniku iz Svetoj Jurja u Trnju. Mnoštvo ljudi uživalo je u nastupu učenika Glazbene škole Lendava koji izveli su nekoliko prigodnih pjesama. Članovi županijskog Karitasa pripremili su čaj i kuhano vino, betlehemske svijeće i skupljali prostovoljne priloge za socijalno ugrožene obitelji u lendavskoj općini.

Druženje gostiju iz međimurja i članova Hrvatskog kulturnog društva Pomurje nastavljeno je večerom, izmjenom prigodnih darova i zajedničkim druženjem.

Dogovor načelnika iz Donjeg Kraljevca i lendavskog podžupana da se suradnja na nivou općina nastavi posjetom delegacije općine Lendava Donjem Kraljevcu.

Tekst i fotografije: Đanino Kutnjak

     161229-kutnjak6