Događaj organiziraju benediktinke Svete Marije Zadar, Zadarska nadbiskupija i Sveučilište u Zadru. Jubilejska proslava će s povijesnoga, crkvenoga i ostalih gledišta obraditi tisućljetni život te najstarije redovničke zajednice u Hrvatskoj i druge po redu postojanja ženske benediktinske zajednice u svijetu

Visoki crkveno-povijesni jubilej: 950. obljetnica spomena samostana Sv. Marije u darovnici Kralja Petra Krešimira IV. (1066.-2016.) kao veliki duhovni, redovnički, znanstveni i kulturni događaj obilježavaju benediktinske koludrice sv. Marije u Zadru, od 27. do 29. listopada u svojoj zajednici benediktinki sv. Marije u Zadru.

Događaj organiziraju benediktinke Svete Marije Zadar, Zadarska nadbiskupija i Sveučilište u Zadru.

Program jubilejske proslave koja će s povijesnoga, crkvenoga i ostalih gledišta obraditi tisućljetni život te najstarije redovničke zajednice u Hrvatskoj i druge po redu postojanja ženske benediktinske zajednice u svijetu je sljedeći: u četvrtak, 27. listopada u kapitularnoj dvorani samostana Sv. Marije u Zadru održava se cjelodnevni znanstveni kolokvij pod nazivom: 950 obljetnica samostana benediktinki sv. Marije u Zadru (1066.-2016.) u kojem sudjeluju istaknuti predavači različitih stručnih profila.

Prvi dio kolokvija održava se od 10 do 12.30 sati, a drugi dio od 17 do 19.30 sati.

U prvom dijelu izlagači će govoriti o sljedećim temama: Provincia Iadertina i Hrvatsko Kraljevstvo u drugoj polovici 11. stoljeća (prof. dr. Mladen Ančić, Sveučilište u Zadru, Odjel za povijest); Croatia Benedictina: Hrvatsko Kraljevstvo, Petar Krešimir IV. i Ordo Sancti Benedicti (doc. dr. Tomislav Galović, Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, Odsjek za povijest i Zavod za hrvatsku povijest); Sanktoral Čikina časoslova i kult svetaca u Zadru u 11. stoljeću (doc. dr. Trpimir Vedriš, Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, Odsjek za povijest) i Čika u srednjovjekovnoj pisanoj ostavštini (izv. prof. dr. Milenko Lončar, Sveučilište u Zadru, Odjel za klasičnu filologiju).

U drugom dijelu kolokvija održat će se predavanja: Fundacijska listina samostana zadarskih benediktinki (prof. dr. Mirjana Matijević Sokol, Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, Odsjek za povijest); Kompleks samostana sv. Marije u vrijeme opatice Čike (dr. Vesna Jakić Cestarić, znanstvena savjetnica Zadar), Ecclesiola sancte Marie Minoris i ranoromanička bazilika Sv. Marije Male u Zadru (prof. dr. Pavuša Vežić, Sveučilište u Zadru, Odjel za povijest umjetnosti) i Dekoracija zapadnog pročelja bazilike sv.Marije u 11. stoljeću (prof. dr. Nikola Jakšić, Sveučilište u Zadru, Odjel za povijest umjetnosti).

U petak, 28. listopada svečano misno slavlje u crkvi Sv. Marije u Zadru u 19 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Za vrijeme mise gregorijanske napjeve pjevaju benediktinke sv. Marije pod vodstvom zborovođe Igora Cecića. Komorni zbor Ivan Filipović pjeva Misu Caecilianu (A. Vidaković), zborovođa je Goran Jerković, orguljaš Milan Hibšer.

U subotu, 29. listopada koncert Universo populo civitatis Iadre – Iz riznice zadarskih i jadranskih srednjovjekovnih liturgijskih napjeva započinje u 19.30 sati u crkvi Sv. Marije u Zadru.

Koncertom ravnaju Katarina Livljanić, umjetnička voditeljica ansambla Dialogos i docent pariškog sveučilišta Sorbonne i Josep Cabre, katalonski bariton i dirigent, profesor na konzervatoriju u Perpignanu i Glazbenoj akademiji u San Sebastianu.
(IKA)

Značenje jubileja