Kao trener je radio 11 godina (Borussia Neunkirchen, Ulm, Heilbronn, Wacker). Kako je u Zagrebu diplomirao na ekonomskom fakultetu, u Njemačkoj se zaposlio u tvrtki Siemens u kojoj je dočekao i mirovinu. Danas, osim u Münchenu, Željko veći dio godine provede u kući u Malinskoj ili u Zagrebu

Željko Čajkovski rođen je 5. svibnja 1925. godine u Zagrebu. Igračku karijeru je počeo u HAŠK-u, a nakon Drugog svjetskog rata nastupao je za Dinamo u dresu u kojem je odigrao 447 utakmica i zabio 275 golova. S „modrima“ je osvojio dva naslova prvaka i jedan kup. Nakon Dinama igrao je u Werderu iz Bremena (1956-58), a zatim je dvije sezone proveo u Lichtenfelsu gdje je, nakon završetka cijenjene trenerske škole u Koelnu, započeo trenersku karijeru. Kao trener je radio 11 godina (Borussia Neunkirchen, Ulm, Heilbronn, Wacker). Kako je u Zagrebu diplomirao na ekonomskom fakultetu, u Njemačkoj se zaposlio u tvrtki Siemens u kojoj je dočekao i mirovinu.
Za reprezentaciju Jugoslavije upisao je 19 nastupa i zabio 12 golova. S reprezentacijom je osvojio srebrnu medalju na OI u Londonu 1948. godine, a dvije godine kasnije nastupio je i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.
I Željkov dvije godine stariji brat Zlatko također je bio sjajan nogometaš. Igrali su zajedno u HAŠK-u, a nakon rata Zlatko je završio u Partizanu. Željko uvijek ističe da je „Zlatko bio igrač europske klase“ i priznaje da je brat bio bolji nogometaš. Danas, osim u Münchenu, Željko veći dio godine provede u kući u Malinskoj ili u Zagrebu.
Čajkovski je cijeli život odan sportu, a uz nogomet volio je igrati stolni tenis i šah, pa je u „pingaću“ nastupao za reprezentaciju Zagreba, a i danas u Njemačkoj igra šah na veteranskim turnirima protiv puno mlađih protivnika, a ljeti svaki dan vozi bicikl i pliva.
(Hina/Laudato)