U budimskome Vigadóu priređuje se svečani program, a u sklopu večeri izvodit će se Kričkovićeve koreografije klasiče tematike i hrvatskoga folklora. Rođen je u bunjevačkoj obitelji u Gari, a o njegovom bogatom umjetničkom opusu svjedoče i brojna odličja Republike Mađarske

Povodom 85. rođendana koreografa Antuna Kričkovića, zaslužnoga i istaknutog umjetnika, 12. travnja u budimskome Vigadóu u 17 sati, priređuje se svečani program. U sklopu večeri izvode se koreografije klasiče tematike i hrvatskoga folklora, javlja Radio croatica.
Redatelj-koreograf Antun Kričković rođen je u bunjevačkoj obitelji u Gari. Profesionalnu karijeru je započeo u budimpeštanskom ansamblu SZOT, a 1958. je pozvan u zagrebački LADO, gdje je plesao tri godine. Uz pomoć priznatog etnologa i koreografa dr. Ivana Ivančana prikupljao je materijale koje je kasnije koristio u svom stvaralačkom radu. Njegova su djela spoj tradicionalnog folklora i suvremenog plesa.
Radio je s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu, mađarskim Državnim ansamblom, Srednjeeuropskim plesnim kazalištem, te brojnim umjetničkim ansamblima i amaterskim skupinama. Iako je već godinama u mirovini, Kričković je nastavio stvarati, kao koreograf plesnog ansambla „Luč“ i „Tamburica“ u Hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi i gimnaziji.
O njegovom bogatom umjetničkom opusu svjedoče i brojnih odličja koje Republika Mađarska dodjeljuje zaslužnim umjetnicima za njihov rad. To su redom: Brončano odličje za rad Narodne Republike Mađarske ’71, Erkelovo odličje ’76, Srebrno odličje za rad Narodne Republike Mađarske ’79, SZOT-ovo odličje ’89, Odličje zaslužnom umjetniku Republike Mađarske ’89, Odličje malog križa Republike Mađarske ’95, Zaslužni umjetnik Republike Mađarske ’02, Počasni križ Republike Mađarske ’05.

Više

Pozivnica