U povodu rođendana njemačkoga dominikanca i velikoga prijatelja Hrvatske i hrvatskoga naroda upriličena je u dvorani Bl. Augustina Kažotića dominikanskoga samostana Kraljice Svete krunice u Zagrebu duhovna poetsko-glazbena večer

U povodu 80. rođendana njemačkoga dominikanca i velikoga prijatelja Hrvatske i hrvatskoga naroda o. Dietharda Zilsa upriličena je 19. travnja u dvorani Bl. Augustina Kažotića dominikanskoga samostana Kraljice Svete krunice u Zagrebu duhovna poetsko-glazbena večer. Bila je to prigoda da se javnosti predstavi poezija o. Zilsa iz prve zbirke “Hodočasnik riječi” i njegova nova knjiga “Trotz und Träume. Zwischen Politik und Liturgie”. Riječ je o pjesmama i mislima o raznim životnim temama koje Zils upućuje mladim ljudima, a u kojoj je jedno poglavlje na hrvatskome jeziku posvećeno Bosni i Hercegovini. O životu i radu o. Zilsa govorili su književni kritičar Zdravko Gavran, dominikanac o. Frano Prcela, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoje Šlezak i sam o. Diethard Zils. Odabrane stihove kazivao je dramski umjetnik Rene Medvešek, u glazbenom dijelu nastupila je klapa Janjevo, a kroz program je vodila Tanja Baran.
U uvodnome dijelu voditeljica je prenijela pristigle čestitke i pozdrave onih koji nisu mogli nazočiti rođendanskoj proslavi o. Zilsa, a među nazočnima u publici posebno je pozdravila predsjednika HKVRP-a fra Juru Šarčevića i ravnatelja Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu vlč. dr. Tomislava Markića.
O. Diethard Zils, rođeni Nijemac, snažno se vezao uz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te naučio hrvatski jezik. Njegova odvažna riječ u presudnim trenucima za hrvatski narod ostaje živim svjedočanstvom njegove velike ljubavi prema Hrvatskoj. Prvi predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman zato ga je odlikovao Redom hrvatskoga pletera.
U nastavku programa književni kritičar Zdravko Gavran, analizirajući Zilsove pjesme iz zbirke “Hodočasnik riječi”, istaknuo je Zilsa kao “pozitivno socijalno angažirana pjesnika snažne evanđeoske duhovnosti i biblijske religioznosti”.
O. Frano Prcela, koji trenutačno u Mainzu živi i radi s Zilsom, a poznaju se već trideset godina, biranim riječima govorio je o slavljeniku. Radost i koji nosi u sebi pokazao je i sam o. Zils dok je pričao nekoliko svojih zgoda o povezanosti s Hrvatskom. U Rimu je nedavno imenovan Papinim misionarom milosrđa, a sve nazočne na kraju proslave Zils je darivao svojom prvom zbirkom pjesama “Hodočasnik riječi”.
Poetsko-glazbenom programu u dvorani prethodila je svečana misa u crkvi Kraljice Svete krunice, koju je na hrvatskom jeziku predvodio o. Diethard Zils, a propovijedao je nekadašnji dominikanski provincijal o. Mato Bošnjak.
(IKA)