Hrvatski kulturni aktivist bio je prvi predsjednik Hrvatskoga društva u Devinskom Novom Selu i 20 godina je vodio Kulturni savez Hrvata. Godine 2010., prilikom 75. rođendana, primio je hrvatsku kulturnu nagradu Hrvatskoga centra – Metron. Cvečko je diplomirani agronom, a doktorirao je u Njitri postao sveučilišni docent

U okviru velike svečanosti u Devinskom Novom Selu u Slovačkoj su 22. ožujka brojni gosti čestitali Juri Cvečku njegov nedavni, 80. rođendan. Hrvatski kulturni aktivist bio je prvi predsjednik Hrvatskoga društva u Devinskom Novom Selu i dugo je vodio Kulturni savez Hrvata.
Juraj Cvečko 20 godina je bio predsjednik Kulturnoga saveza Hrvata, krovne organizacije svih Hrvata u Slovačkoj. Na čelu Saveza mogao je realizirati mnoge planove, primjerice, prije deset godina, otvaranje Hrvatskoga muzeja u Devinskom Novom Selu. Godine 2010., prilikom 75. rođendana, primio je hrvatsku kulturnu nagradu Hrvatskoga centra – Metron. Juraj Cvečko je diplomirani agronom. Poslije je doktorirao u Njitri postao sveučilišni docent.
(Hrvatska redakcija ORF-a)