Susreti se održavaju u organizaciji dr. Franje Pajrića i Darka Pernjaka, a gostuju poznati književnici, dječji pisci iz Hrvatske, Robert Mlinarec, Božidar Glavina, Zoran Bošković, Nikša Krpetić, Darko Pero Pernjak, Nenad Piskač i Tomislav Marijan Bilosnić. Domaćini su im gradišćanski novinari i pisci te pjesnici: Jurica Čenar, Ana Šoretić, Mijo Karagić, Timea Horvat i Herbert Gassner

Ove godine, u organizaciji dr. Franje Pajrića i Darka Pernjaka, osmi put se priređuju Koljnofski književni susreti, uključujući, naravno, u ovu priredbu i druga gradišćanska naselja i ljude. Od 10. do 13. studenoga u Gradišću gostuju poznati književnici, dječji pisci iz Hrvatske, Robert Mlinarec, Božidar Glavina, Zoran Bošković, Nikša Krpetić, Darko Pero Pernjak, Nenad Piskač i Tomislav Marijan Bilosnić, a domaćini su im gradišćanski novinari i pisci te pjesnici: Jurica Čenar, Ana Šoretić, Mijo Karagić, Timea Horvat i Herbert Gassner.

Novost je u programu, da se 10. studenoga, paralelno odvija književna večer u Petrovom Selu i Koljnofu. Dio gostiju će se predstaviti, isto kao i predlani u petroviskom kafiću, a drugi dio u koljnofskom restoranu Levanda. U petak će nastaviti prezentacije u Dvojezičnoj školi Petrovoga Sela, a i u Dvojezičnoj školi i vrtiću „Mihovil Naković“ u Koljnofu, od 9 sati.

Toga dana u Šopronu će se spojiti hrvatska delegacija i uživat će u gostoljubivosti šopronskih Hrvata. U 17 sati je otvaranje izložbe „Likovna baština obitelji Pejačević“ povodom Martinja, u izložbenom prostoru Gradskoga muzeja Šoprona. U subotu, od 9 do 12 sati, slijedi književno-prevoditeljska radionica u Konferencijskoj dvorani Doma kulture u Koljnofu, a pslijepodne prilikom okrugloga stola će se zbiti diskusija na temu „Suvremeni književni život hrvatskoga Gradišća i modeli povezivanja sa starom domovinom“. U 18 sati u velikoj dvorani Kulturnoga doma Koljnofa predstavit će se mjesna kazališna grupa s novim komadom pod naslovom „Nikša išće predstavu“ dr. Franje Pajrića. Na premijeri će sudjelovati i Tamburaški sastav „Starci“ iz Šoprona. Podupiratelji ovoga projekta su: Matica hrvatska Šopron, Čakavska katedra Šopron, Društvo Hrvati, Ministarstvo ljudskih resursa, Skupština Jursko-mošonsko-šopronske županije, Općina Koljnof, EMC GRAH „KUME“, Hrvatska samouprava Šoprona, Šopronsko hrvatsko kulturno društvo i Hrvatska samouprava Petrovoga Sela.
(Hrvatski glasnik)