Ove godine susret organizira Hrvatska kulturna udruga iz Novoga Mesta, a uz njih će nastupiti članovi hrvatskih društava iz Lendave, Maribora, Ljubljane, Škofje Loke, Pirana i Velenja

Sabor hrvatske kulture u Sloveniji, sedmi po redu, održat će se 19. svibnja u Dolenjskoj, a domaćin je Hrvatska kulturna udruga Novo Mesto. To je najveći kulturni događaj Hrvata u Sloveniji na kojem svake godine pokazuju što rade i kako njeguju svoj identitet, tradiciju, jezik i kulturu. Uz domaćina, glavni organizator je Savez hrvatskih društava u Sloveniji.
Prvi Sabor je održan 14. travnja 2012. u Lendavi, prekrasnom gradiću na istoku Slovenije. Glavni inicijator ideje o Saboru bio je Đanino Kutnjak, predsjednik Hrvatskoga kulturnoga društva “Pomurje” iz Lendave, danas predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji. Drugi Sabor održan je 13. svibnja 2013. u Mariboru u okrilju Mariborskoga tjedna kulture, a osim kulturnoga programa sudionici su sudjelovali i u misnom slavlju na hrvatskom jeziku. Trećem Saboru domaćin je bila Ljubljana. U njoj su tada djelovala dva hrvatska društva Hrvatsko društvo Ljubljana i Hrvatsko kulturno društvo Međimurje Ljubljana. U Ljubljani su tako od 5. do 17. svibnja 2014. organizirane dvije likovne izložbe i dvije priredbe. Prva “Kultura povezuje Hrvate” uoči Sabora i druga – sam Sabor. Obje u Cankarevom domu. Na prvoj su i gosti bili iz Žaknja i Kisega, a glavni događaj uljepšala je i pjevačica Daniela Martinović. Četvrti Sabor održan je 12. rujna u slikovitom gradiću lijepe Gorenjske Škofja Loka. Misno slavlje predvodio je msgr. Sudar u koncelebraciji s mons. Antom Meštrovićem, vrhbosanskim kanonikom i mr. vlč. Mariom Ćosićem, ravnateljem KŠC „Sv. Josip“ u Sarajevu. Domaćin Sabora bila je Hrvatska kulturna udruga “Komušina”. Peti Sabor održan je 18. lipnja 2016.u Kopru. Domaćin je bilo kulturno društvo “Istra” iz Pirana. U lijepom gradiću Velenju poznatom po rudarstvu a danas još više po gigantu “Gorenje” održan je šesti Sabor. Domaćin je bio Kulturno društvo “Međimurje”.
Sedmu godinu zaredom susreću se sva hrvatska kulturna društva iz Slovenije na priredbi na kojoj nastupaju njihove folklorne i tamburaške skupine, klape, vokalne i dječje skupine. Ove godine susret organizira Hrvatska kulturna udruga iz Novoga Mesta, a uz njih će nastupiti članovi hrvatskih društava iz Lendave, Maribora, Ljubljane, Škofje Loke, Pirana i Velenja. Osim ovog muzičkog dijela priredbe, u okviru hrvatskog tjedna, organizira se u četvrtak 17. svibnja u knjižnici Mirana Jarca likovna izložba, izložba ručnih radova, te literarna večer na kojoj će se predstaviti članovi likovnih i literarnih sekcija.
Priredba se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika RS Boruta Pahora.
(HrvatskaKulturnaUdrugaNovomesto)

“”””””””””””””””””””””””””””””””