Bal je jedna od najvažnijih godišnjih kulturnih manifestacija gradišćanskih Hrvata koji su kroz pet stoljeća sačuvali hrvatsku kulturu, identitet i jezik na tlu Austrije. Okupio više od 1000 Hrvata iz Beča i Gradišća, njihove goste iz Hrvatske i susjednih država te prijatelje Austrijance

Jubilarni, 70. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata održan je 21.siječnja u hotelu Schönbrunn glazbeno scenskim prikazom sedamdeset godina te najznačajnije kulturne manifestacije gradišćanskih Hrvata u Beču. Bal je jedna od najvažnijih godišnjih kulturnih manifestacija gradišćanskih Hrvata koji su kroz pet stoljeća sačuvali hrvatsku kulturu, identitet i jezik na tlu Austrije.

U 18-minutnom glazbeno-scenskom projektu “70. godina Hrvatskog bala” nastupio je gradišćanski glumac Gugi Kusztrić uz pratnju zagrebačkog jazz orkestra i gradišćanskog glazbenog sastava Blue Danube & Družice.

Bal je okupio više od 1000 Hrvata iz Beča i Gradišća, njihove goste iz Hrvatske i susjednih država te prijatelje Austrijance.

“Bal je tradicija i izraz njegovanja hrvatske kulture i običaja ”, rekao je posebni izaslanik hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

“Posebno je važno da se bal održava 70. put što govori o očuvanju njihove vlastitosti kroz stoljeća i ukorijenjenosti u austrijsku sredinu, važna su spona u političkom, diplomatskom, gospodarskom a prije svega kulturnom području između Hrvatske i Austrije”, rekao je.

“Hrvatska je za Austriju zemlja partner s kojom nas vežu vrlo bliski bilateralni odnosi na svim razinama”, izjavio je Hini glavni tajnik u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova Michael Linhart naglasivši da je” Hrvatska jako važna za daljnji razvitak na zapadnom Balkanu“.

Zastupnik u austrijskom parlamentu i predsjednik parlamentarne skupine prijateljstva Austrije i Hrvatske Niki Berlaković kazao je da ga veseli duga tradicija bala kojeg je ocijenio “sjajnom priredbom i krunom svih događanja gradišćanskih Hrvata”.

“Značenje bala je u okupljanju Hrvata i njihovih gostiju iz različitih zemalja središnje Europe te ima međunarodni karakter”, rekla je hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković.

Fotogalerija