Legendarni Hrvatski zbor ”Jadran” iz Argentine održao je sjajni kolovoški koncert slaveći svoju 70. obljetnicu u kazalištu Usina del Arte u Buenos Airesu

Legendarni Hrvatski zbor ”Jadran” iz Argentine održao je sjajni koncert slaveći svoju 70. obljetnicu u kazalištu Usina del Arte u Buenos Airesu, 27. kolovoza.

Pod vodstvom maestra Santiaga Cana, nastupila je Ženska vokalna skupina ”Valovi”, Klapa ”BA” i Tamburaški orkestar društva mladih.

Jezgru Hrvatskog pjevačkog zbora “Jadran” stvarale su hrvatske izbjeglice iz logora Fermo, a probe su se održavale u Hrvatskom domu i u Hrvatskom vjerskom središtu “Sv. Nikola Tavelić” u Buenos Airesu.

Prvi dirigent bio im je Leonard Ramljak Nola, a zbor su dosad vodila jedanaestorica Hrvata. Najdulje je zbor vodio prof. Ivo Degrel. Na repertoaru “Jadrana” je oko 340 partitura, od toga njih 50 ostvarenja su Jadranovih dirigenata i ostalih glazbenika iz dijaspore. Josip Puches, pjevač od 1952., a dirigent od 1979. do 1989., kazao je da je u redovima “Jadrana” nastupalo oko 330 pjevača i 14 dirigenata. Članovi su se okupljali na sastancima, izletima i družili su se na brojnim manifestacijama, a sklopilo se i dvadesetak brakova.

Više, uz fotogaleriju