Međuvladin mješoviti odbor za manjine Srbije i Hrvatske, koji se ponovno sastao poslije tri i pol godine, zasjedat će dva dana i poslije razgovora u Beogradu bit će nastavljen u Bačkom Monoštoru

U Beogradu je 30. siječnja započela 7. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina (MMO) između Republike Hrvatske i Republike Srbije.
Hrvatsko izaslanstvo predvodi predsjedatelj hrvatskog dijela MMO-a g. Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a srpsko predsjedatelj srpskog dijela MMO-a Ivan Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.
Na sjednici se razmatra provedba preporuka usvojenih na 6. sjednici MMO-a održanoj u listopadu 2014. godine u Zagrebu i Vrhovinama te se razgovara o aktualnom stanju u manjinskim zajednicama i o pitanjima od posebne važnosti za poboljšanje položaja i statusa hrvatske manjine u Republici Srbiji i srpske manjine u Republici Hrvatskoj.

„Za Hrvatsku je ključno da hrvatska manjina u Srbiji ima jednaka prava kao i srpska manjina u Hrvatskoj, što podrazumijeva da i Hrvati u Srbiji imaju svoje predstavnike na svim razinama vlasti, lokalnoj, pokrajinskoj i republičkoj, i očekujem da ćemo u tome napraviti pomak“ izjavio jeZvonko Milas i dodao kako je važno da dvije strane nakon više od tri godine “ponovno razgovaraju” o otvorenim pitanjima u rješavanju prava manjinskih zajednica. “Očekujem da ćemo učiniti korake koji će relaksirati odnos dviju država u cilju bolje suradnje i na dobrobit manjina koje žive u Srbiji i Hrvatskoj”, rekao je Milas.
Državni tajnik u srbijanskom Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak najavio je na početku službenog dijela sjednice da će sva pitanja i problemi s kojima suočavaju manjinske zajednice u obje države biti otvorena na današnjoj i idućim sjednicama. Kao neke od glavnih tema spomenuo je i “obrazovanje i zapošljavanje, posebno u javnom sektoru”.
Međuvladin mješoviti odbor za manjine Srbije i Hrvatske, koji se ponovno sastao poslije tri i pol godine, zasjedat će dva dana i poslije razgovora u Beogradu bit će nastavljen u srijedu u Bačkom Monoštoru.
(www.hrvatiizvanrh.hr</a>) <br /><br />”