Festivalski program uključuje i promociju knjige Mire Gavrana na češkom jeziku pod nazivom ‘Nove komedije iz Hrvatske i poneka drama’ u prijevodu Jaroslava Otčenašeka i Františeka Karocha

Kazališni festival GavranFest u svojem će se sedmom izdanju održati od 5. do 10. travnja u Pragu u Češkoj, a donosi šest predstava nastalih prema dramama i komedijama hrvatskoga književnika Mire Gavrana u produkciji kazališta iz Bratislave, Praga, Zagreba i Beograda.

Kako se ističe u najavi, selektor i producent festivala František Karoch za ovogodišnji je festival odabrao šest predstava iz pet kazališta, a otvorit će ga u srijedu, 5. travnja Teatar Diva iz Bratislave s predstavom ‘Sve o ženama’.

Dan kasnije, u programu je 500. svečana izvedba komedije ‘Sve o muškarcima’ u produkciji Kazališta Studio dva iz Praga, gdje ta Gavranova uspješnica igra već devet godina.

Slijedi, u petak, 7. travnja, nastup Teatra 3D također iz Praga s predstavom ‘Čehov je Tolstoju rekao zbogom’. Teatar Vihor iz Beograda izvest će u subotu, 8. travnja predstavu ‘Teško je reći zbogom’.

U nedjelju i ponedjeljak u Pragu gostuje Teatar Gavran iz Zagreba s popularnim komedijama ‘Pivo’, te ‘Sladoled’, kojom se ujedno i zatvara festival.

Festivalski program uključuje i promociju knjige Mire Gavrana na češkom jeziku pod nazivom ‘Nove komedije iz Hrvatske i poneka drama’ u prijevodu Jaroslava Otčenašeka i Františeka Karocha.

Održat će se i okrugli stol na praškom Filozofskom fakultetu UK pod nazivom ‘Miro Gavran, kazališni autor u europskom i svjetskom kontekstu’, na kojem će sudjelovati teatrolozi iz Njemačke, Poljske, Češke i Hrvatske, a Gavran će održati i književni susret na kojem će predstaviti svoj novi roman ‘Nekoliko ptica i jedno nebo’.

Organizatori festivala su Udruga Lastavica iz Praga, te praška kazališta Studio dva i Palace, a njegov je direktor Nenad Bojić.

Gavran je također i jedini živući europski dramatičar kojemu je izvan domovine posvećen kazališni festival, Gavranfest, pokrenut 2003. godine u Kazalištu Jana Palarika u gradu Trnavi u Slovačkoj, gdje je djelovao do 2009. i imao četiri izdanja. Festival se potom 2013. preselio u Teatar Ludowy u Krakovu u Poljskoj, a od 2016. djeluje u Pragu.
(tportal.hr)