Hrvatsko izaslanstvo pozdravila je i veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji dr. Vesna Cvjetković s predstavnicima hrvatskog diplomatskog zbora. Među gostima, između ostalih, bila je i šefica Ureda bivšeg ministra kulture RH dr. Iva Hraste Sočo, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović i drugi

U Beču, u dvorani Parkhotela Schönbrunn u subotu, 23. siječnja je održan jedan najglamuroznijih, ali i najznačajnijih glazbenih i kulturnih događaja Hrvata u Austriji – 69. Hrvatski bal kojeg organiziraju gradišćanski Hrvati. „Hrvati meet Schönbrunn“ bilo je geslo ovogodišnjeg bala u kojem su “Gradišćanski Hrvati iz tri susjedne zemlje (Austrija, Mađarska I Slovačka) skupa s ostalim Hrvatima i Hrvaticama zajedno zaplesali u Europskoj uniji”.
Bečki bal, kojem je nazočilo tisuću posjetitelja i uzvanika, okupio je brojne hrvatske i austrijske uzvanike među kojima i dvoje hrvatskih ministara: nova ministrica rada i mirovinskog sustava dr. Nada Šikić i ministar hrvatskih branitelja, pukovnik Mijo Crnoja. Svi oni su istu večer, u pratnji predsjednika Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport Miroslava Piplice bili gosti i 42. tradicionalne Hajdukove Bile noći u Beču.
Hrvatsko izaslanstvo pozdravila je i veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji dr. Vesna Cvjetković s predstavnicima hrvatskog diplomatskog zbora. S austrijske strane na balu je bio austrijski ministar pravosuđa Wolfgang Brandstetter, glavni tajnik u austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova, veleposlanik Michael Linhart, zastupnik u austrijskom parlamentu i bivši ministar poljoprivrede Niki Berlakovich, te brojni austrijski veleposlanici u raznim europskim zemljama, kao i veleposlanik BiH u Austriji Tomislav Leko. Među gostima, između ostalih, bila je i šefica Ureda bivšeg ministra kulture RH dr. Iva Hraste Sočo, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović i drugi.
U ime organizatora, Bečki bal je otvorio Tibor Jugović koji je istaknuo kako se ovim događajem želi povezati kultura, politika, diplomacija i gospodarstvo kako bi se istaknuo važan doprinos hrvatske zajednice u Beču, ali i na drugim autohtonim područjima. Također je izrazio zadovoljstvo da su se u Beču okupili Hrvati ne samo iz Beča i Gradišća nego i iz Austriji susjednih zemalja, Mađarske, Slovačke, Češke te Italije i Hrvatske.
Hrvatska veleposlanica dr. Vesna Cvjetković označila je Hrvatski bal najvećom kulturnom manifestacijom gradišćanskih Hrvata koji su, kako je istaknula “most povezivanja Austrije i Hrvatske”, ali i mjesto, ne samo zabave i plesa nego i sklapanja poslova i razmjene mišljenja. Istoga mišljenja bio je i austrijski ministar pravosuđa Brandstetter te glavni tajnik austrijskog MVP-a Linthart koji su posebno istaknuti povijesnu povezanost Austrije i Hrvatske i njihove izuzetno dobre bilateralne odnose na svim razinama.
Novi ministar hrvatskih branitelja Mijo Crnoja u svojoj izjavi kazao je kako je lijepo u Beču doživjeti zajedništvo i dostojanstvo okupljenih Hrvata. Saborski zastupnik Željko Glasnović nam je rekao kako je hrvatsko iseljeništvo dosad bilo „nepravedno zaboravljeno“ i da je došlo vrijeme da se pokaže da je i ona „značajan sastavni dio Hrvatske“, što će nova hrvatska Vlada zasigurno i učiniti.
U bogatom kulturno-zabavnom programu u tri dvorane naizmjence su nastupali Sigi Feigl & Zagreb JazzOrkestar, Željko Krušlin Kruška & Latino iz Zagreba, Pax i Tamburica Cogrštof iz Gradišća, tamburaški sastav Koprive iz mađarskog Petrovog Sela i Kroatarantata iz Mundimitra na jugu Italije, te DJ Olinclusive. Ponoćno iznenađenje, uz pratnju zagrebačkog JazzOrkestra pod ravnanjem Sigija Feigla i burno odobravanje publike bile su i dvije hrvatske pjevačke zvijezde iz Beča, atraktivna rumunjska Hrvatica i jazz pjevačica Christiana Uikiza, te Slavko Ninić sa sastavom „Tschuschenkapelle“, koji su kao uspješni Hrvati proglašeni veleposlanicima integracije u Austriji.
Kroz program su sjajno i duhovito vodili Katarina Tyran iz Berlina i popularan HRT-ovac Frane Ridjan iz Zagreba.
(Fenix Magazin / Tekst: Snježana Herek)

Fotogalerija

Fotogalerija Hrvatskih novina