Park se prostire na 95 kilometara četvornih, na južnim obroncima Velebita, ispod najviših vrhova Vaganskoga vrha (1757 metara) i Svetog brda (1753 metra). Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda

Nacionalni park Paklenica slavi 66. rođendan te će svi njegovi posjetitelji 18. i 19. listopada imati besplatan ulaz, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.
Nacionalni park Paklenica proglašen je 19. listopada 1949. Osnovni razlog proglašenja Velike i Male Paklenice nacionalnim parkom bila je zaštita najočuvanijega i najvećega šumskog kompleksa na području Dalmacije.
Park se prostire na 95 kilometara četvornih, na južnim obroncima Velebita, ispod najviših vrhova Vaganskoga vrha (1757 metara) i Svetog brda (1753 metra). Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda.
Raznolikost živog svijeta uvjetovana je klimatskim obilježjima i bogatom geološkom prošlošću. Prepoznatljiva obilježja Nacionalnog parka Paklenice su autohtone šume crnog bora, nekoliko tipova bukovih šuma i duboki kanjoni s potocima – bujičnjacima Velikom i Malom Paklenicom.
Kako bi se dodatno povećao turistički potencijal tog parka, lani je uređena nova pješačka staza uz istočnu stranu potoka Velike Paklenice, koju je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode financiralo s 1.250.000 kuna.
U tom ministarstvu ističu kako je najveće i najvažnije ulaganje u centar za posjetitelje – Podzemni grad Paklenicu, čija se vrijednost procjenjuje na 40 milijuna kuna. Dosad je u radove na tunelima uloženo gotovo 20 milijuna kuna, a u tijeku su radovi vrijedni gotovo 10 milijuna. Preostalih 10 milijuna potrebnih za dovršetak projekta namjerava se povući iz EU fondova, ističe ministarstvo i dodaje da se izvode građevinski radovi koje financiraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (80 posto) i Nacionalni park Paklenica (20 posto). Završetak prve faze radova očekuje se krajem ove godine.
Ministarstvo podsjeća da je podzemne tunele pedesetih godina prošlog stoljeća u najvećoj tajnosti izgradila bivša JNA za, pretpostavlja se, sigurnosne potrebe Josipa Broza Tita. Ulazi u te tunele zazidani su nakon Staljinove smrti te su otkriveni tek nakon Domovinskog rata i stavljeni su na raspolaganje parku. Osim atraktivnih suvremenih sadržaja za posjetitelje, u tim će se podzemnim tunelima urediti i multifunkcionalne dvorane, a otvorit će se i nekoliko ambulanti Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) pa će se i sigurnost posjetitelja dodatno povećati.
U povodu 66. rođendana Nacionalnog parka Paklenice, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je kako taj park zbog svojih prirodnih ljepota privlači mnoge, a ljubiteljima aktivnog odmora pruža različite mogućnosti, od šetnje poučnim stazama do penjanja.
“Projekt koji provodimo u podzemnim tunelima jedan je od najvećih u zaštićenim područjima, a park će do nove turističke sezone svojim posjetiteljima ponuditi nove sadržaje, poput multifunkcionalne dvorane i suvenirnice, i time dodatno obogatiti ponudu”, istaknuo je Zmajlović.
(Hina)