Na poziv državne ministrice, migrantske udruge su predložile obitelji, koje žive već u trećoj generaciji u Njemačkoj te su primjer uspješne integracije. Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj (HSKNJ) predložio je obitelj Krstanović iz Berlina, koja je nazočila manifestaciji te predstavila hrvatsku migrantsku skupinu sa članovima triju generacija

U Berlinu je 7. prosinca, u uredima savezne vlade Njemačke, obilježena 60. obljetnica sporazuma o razmjeni radne snage između Njemačke i migrantskih zemalja. Kako priopćuju iz HSK Njemačke, savezna kancelarka Angela Merkel (CDU) te povjerenica za migraciju, izbjeglice i integraciju državna ministrica Aydan Özoğuz (SPD) pozvale su obitelji koje su došle kao gastarbajteri raditi u Njemačku u urede savezne vlade da skupa obilježe značajni dan. Državna ministrica istaknula je kako Njemačka želi ovom manifestacijom odati počast takozvanim gastarbajterima za njihov doprinos ekonomskom rastu te je naglasila njihovu značajnu ulogu u njemačkoj povijesti.

Od ukupno 14 milijuna radnika, za samo tri milijuna Njemačka je postala stalni dom. U tom kontekstu često je citiran Max Frisch „Zvali smo radnu snagu, došli su nam ljudi“. Pogreške iz prošlosti ne smiju se ponoviti te se danas ulaže više truda na polju integracije, primjerice uz pomoć raznih jezičnih tečajeva. Kancelarka je napomenula kako se nitko ne treba odreći svojih korijena. Dapače, otvorenost je bogatstvo i nadopunjava obje strane. Dodatno je naglasila da su povijest i dugogodišnje iskustvo dokaz kako rad pospješuje integraciju.
Na poziv državne ministrice, migrantske udruge su predložile obitelji, koje žive već u trećoj generaciji u Njemačkoj te su primjer uspješne integracije. Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj (HSKNJ) predložio je obitelj Krstanović iz Berlina, koja je nazočila manifestaciji te predstavila hrvatsku migrantsku skupinu sa članovima triju generacija.
Uz kancelarku Angelu Merkel sudjelovali su predsjednica njemačko-talijanske parlamentarne skupine Laura Garavini, njemačka književnica hrvatskog porijekla Jagoda Marinić te predstavnici migrantskih organizacija. Kao predstavnica Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj (HSKNj) prisustvovala je voditeljica ureda HSK Martina Ćosić.
(fenix-magazin.de)