U sklopu manifestacije, ove godine pod geslom Alaj lipo u svatove iti, članovi institucija kulture iz Bačkog Monoštora, Bačkog Brega, Sonte, Bača, Vajske i Plavne izveli su svadbene običaje karakteristične za njihova sela

KPZH Šokadija je u velikoj dvorani Doma kulture u Sonti 22. studenoga ugostila brojne uzvanike i gledatelje, kako bi im pokazala bogatstvo svatovske tradicije podunavskih Hrvata – Šokaca.
U sklopu zajedničke manifestacije Šokci i baština, ove godine pod geslom Alaj lipo u svatove iti, članovi institucija kulture iz Bačkog Monoštora, Bačkog Brega, Sonte, Bača, Vajske i Plavne izveli su svadbene običaje karakteristične za njihova sela. Pokrovitelji manifestacije bili su Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Na urešenoj pozornici prvi su se pojavili pjevači domaćina i izveli svečanu pjesmu Šokadija, autorice Božane Vidaković iz Sonte, neslužbenu himnu podunavskih Šokaca. Uzvanike i publiku potom je pozdravio predsjednik KPZH Šokadija prof. Zvonko Tadijan. Nakon pozdravnih riječi domaćina, nazočnima se obratio i predsjednik HNV–a dr. Slaven Bačić.
Objavljeni su i rezultati natječaja Za lipu rič, a po odluci prosudbenog povjerenstva, najlipšu do sada neobjavljenu pjesmu na šokačkoj ikavici napisao je, i na pozornici pročitao, Antun Silađev iz Sonte. Drugoplasirana je Zvizda vodilja Ane Žigić iz Beograda, slijede Početak u kraju Anite Đipanov iz Monoštora, Još nas ima Josipa Dumendžića iz Bođana i Angelus Zlatka Gorjanca iz Sombora. Sukladno tradiciji nagrade za tri prvoplasirane pjesme dodijelila je NIU Hrvatska riječ, a za četvrto i petoplasiranu dodijelio je ZKVH.
Gledateljima su najprije dlanove zagrijali pjevači OKUD–a Ivo Lola Ribar iz Sonte i Đurđinske cure.
Dio programa Al je lipo u svatove iti otvorili su folkloraši HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Bačkog Brega, prikazom običaja kapara. Kapara je lokalni običaj prošenja mlade i ugovaranja svadbe, a autor koreografije bio je Berežanac Željko Kolar.
Članovi HKUPD Mostonga i UG Tragovi Šokaca iz Bača, HKUPD Dukat i HKPU Zora iz Vajske, te HKUPD Matoš iz Plavne, uz pratnju tamburaša iz Ravnog Sela, zajednički su izveli dio svadbenog običaja Oj svekrvo, steri bilo platno. Voditelj Šokadijinih folkloraša Mata zec, a Tragova Šokaca Stanka Čoban.
KUDH Bodrog iz Monoštora predstavio se dijelom običaja nazvanim Jesen stiže, lišće spada, na udaju misli cura mlada. Redateljica prikaza bila je Marija Šeremešić.
U završnoj sceni nazočne je na glazbu njihovih predaka podsjetio gajdaš iz Srijemske Mitrovice Edi Tajm, a predstavnici svih udruga sudionica programa na pozornici su odigrali veliko šokačko kolo.

Tekst: Ivan Andrašić