Na trodnevnom skupu u organizaciji Odjela za kulturu hrvatskoga jezika i Odjela za hrvatski kao ini jezik Hrvatskoga filološkoga društva te u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Odsjekom za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. nastupit će 46 domaćih i inozemnih izlagača (s 40 izlaganja u 12 sekcija

Šesti međunarodni znanstveni skup Hrvatski kao drugi i strani jezik (VI. HIDIS) održat će se od 15. do 17. prosinca na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u organizaciji Odjela za kulturu hrvatskoga jezika i Odjela za hrvatski kao ini jezik Hrvatskoga filološkoga društva te u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Odsjekom za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Službeno otvorenje bit će u četvrtak, 15. prosinca u 15.00 sati u Vijećnici na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prigodom kojega će sudionike pozdraviti: doc. dr. sc. Anita Skelin, predsjednica Hrvatskoga filološkoga društva, Mirjana Ana-Maria Piskulić, prof., v.d. ravnateljica Hrvatske matice iseljenika, izv. prof. dr. sc. Krešimir Mićanović, zamjenik pročelnika Odsjeka za kroatistiku te prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, predsjednica Programskog odbora VI. HIDIS-a

HIDIS se bavi poučavanjem i proučavanjem hrvatskoga onih koji ga uče kao neizvorni govornici te na jednome mjestu okuplja najrazličitije stručnjake koji se bave tim interdisciplinarnim područjem: teoretičare učenja i usvajanja jezika, lektore i nastavnike hrvatskoga kao stranoga i drugoga na hrvatskim i inozemnim obrazovnim ustanovama. Na ovogodišnjem će HIDIS-u biti zastupljene sljedeće teme: hrvatski kao materinski jezik; hrvatski u usporedbi s tipološki i genetski (ne)srodnim jezicima; hrvatski kao ini jezik: drugi, nasljedni, predački, strani; procjenjivanje, provjeravanje i vrjednovanje te psiholingvistička i neurolingvistička istraživanja te predstavljanja knjiga, panela i radionica.

Prema programu, tijekom tri dana skupa, nastupit će 46 domaćih i inozemnih izlagača (Australija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Mađarska, Makedonija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, SAD, Slovenija) s 40 izlaganja u 12 sekcija. Prvoga dana skupa pozvano će predavanje održati Kees de Bot (Sveučilište u Groeningenu i Sveučilište u Veszpremu), drugoga Branimir Belaj (Sveučilište u Osijeku), a trećega Petar Vuković (Sveučilište u Zagrebu).

Tekst: Lada Kanajet Šimić