Na 49. Vezovima bili su folkloraši iz Slavonije i Baranje, Dalmacije, Like, Podravine, Hrvatskog zagorja, Gorskog kotara, sinjskog kraja, Hrvata iz BiH, gradišćanskih Hrvata iz Donje Pulje u Austriji te folklor kanadskih Ukrajinaca, članova Yevsham Ukrainian Folk Ballet Ensemblea iz Saskatchewana u Kanadi

49. Đakovački vezovi, otvoreni u subotu, 4. srpnja, nastavljeni su središnjom priredbom, svečanim mimohodom svih sudionika smotre središtem grada.
U dva sata povorke, od Malog do Strossmayerovog parka, prodefiliralo je središtem Đakova u nedjelju 58 folklornih skupina s gotovo 5000 sudionika iz Hrvatske i svijeta: iz Kanade, Austrije i Bosne i Hercegovine.
Bili su tu folkloraši iz Slavonije i Baranje, Dalmacije, Like, Podravine, Hrvatskog zagorja, Gorskog kotara, sinjskog kraja, Hrvata iz BiH, gradišćanskih Hrvata iz Donje Pulje u Austriji te folklor kanadskih Ukrajinaca, članova Yevsham Ukrainian Folk Ballet Ensemblea iz Saskatchewana u Kanadi.
Po prolasku folklornih skupina, centrom grada prošlo je oko 50 okićenih svatovskih zaprega privatnih konjogojaca, kao i lipicanski dvopreg i četveropreg Državne ergele lipicanaca u Đakovu te brojni konjanici.
Na platou ispred katedrale svečani mimohod pratili su domaćin smotre, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i drugi.
Ovogodišnji, 49. Đakovački vezovi zatvaraju se tradicionalnim izborom najljepših narodnih nošnji među djevojkama, snašama i momcima na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku.
Đakovački vezovi održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke.
(HINA/Laudato)