Geslo jubilarnih Vinkovačkih jeseni uzeto je po naslovu romana zavičajnog književnika Vlade Andrilovića, a program tradicionalno počinje ispod velikog šatora na Trgu Vinkovačkih jeseni Folklornim večerima na kojima će od 11. do 16. rujna nastupiti 58 KUD-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije

Pod geslom “Ispod golemog neba” u petak počinju tradicionalne 50. Vinkovačke jeseni, najveća manifestacija izvornoga hrvatskog folklora na kojoj će od 11. do 20. rujna u Vinkovcima na pedesetak priredbi nastupiti oko 8500 izvođača. VIDEO

Geslo jubilarnih Vinkovačkih jeseni uzeto je po naslovu romana zavičajnog književnika Vlade Andrilovića, a program tradicionalno počinje ispod velikog šatora na Trgu Vinkovačkih jeseni Folklornim večerima na kojima će od 11. do 16. rujna nastupiti 58 KUD-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije. Nastupe KUD-ova na Folklornim večerima prati ocjenjivački sud, a najbolji stječu pravo predstavljanja folklora najistočnije hrvatske županije na folklornim i drugim manifestacijama u Hrvatskoj i drugdje.
U petak u dopodnevnim satima otvara se i Sajam gospodarstva i obrtništva, ovoga puta na novoj lokaciji na Trgu Vinkovačkih jeseni, a u sklopu sajma koji traje do 13. rujna, najavljen je niz panela, diskusija i predavanja tematski vezanih uz gospodarstvo i obrtništvo. U subotu, 12. rujna, počinju Dječje Vinkovačke jeseni, a u dvodnevnoj manifestaciji nastupit će 64 dječje folklorne skupine koje će u nedjelju i prodefilirati gradskim ulicama.
Novost ovogodišnjih 50. Vinkovačkih jeseni je povezivanje Trga Vinkovačkih jeseni i susjednoga Trga dr. Franje Tuđmana drvenim objektima (štadovima, kućicama…) koji, poslagani, predstavljaju “sokake” (šokački naziv ulica), s uglavnom komercijalnim sadržajima, od restoranske ponude do tradicijskih proizvoda i rukotvorina.
Svečano otvorenje 50. Vinkovačkih jeseni održat će se u petak, 18. rujna na velikoj pozornici u pješačkoj zoni u središtu grada gdje će, u scensko-glazbenoj priredbi “Ispod golemog neba” scenarij koje potpisuje prof. Ana Cvenić, nastupiti 440 izvođača. Sukladno najavi, 50. Vinkovačke jeseni trebala bi otvoriti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pod čijim se visokim pokroviteljstvom manifestacija održava.
Iste večeri, nakon svečanosti otvorenja, na Teninom salašu predviđeni se tradicionalni “Šokački divani”, a u subotu i nedjelju Državna smotra izvornog hrvatskog folklora na kojoj nastupa 37 KUD-ova iz svih krajeva Hrvatske te BiH i Vojvodine.
U nedjelju 20. rujna, održat će se najreprezentativnija priredba Vinkovačkih jeseni – Svečani mimohod sudionika 50. Vinkovačkih jeseni i Revija konjskih zaprega, kada će središtem grada prodefilirati 84 KUD-a iz Hrvatske, BiH, Vojvodine i Mađarske, 50 konjanika i 25 svečanih konjskih zaprega.
Svake večeri tijekom svih deset dana manifestacije za mlađe Vinkovčane i njihove goste održavat će se koncerti popularnih hrvatskih bendova i estradnih zvijezda.
(Hina)

Cijeli program pogledajte ovdje