Priredbu je organizirala udruga za promicanje kulture “Ja BiH…” koju vode Ismet Efendić i Ivica Propadalo uz potporu zagrebačkog Gradskog poglavarstva i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”

Otvaranjem izložbe portreta hrvatskog glazbenog kritičara Darka Glavana, čiji je autor Vatroslav Kuliš, u ponedjeljak, 2. lipnja su počeli dani Zagreba u Sarajevu, kulturna priredba koja se održava već petu godinu zaredom s ciljem jačanja prijateljskih veza glavnih gradova Hrvatske i BiH.
“5 dana Zagreba u Sarajevu” organizirala je udruga za promicanje kulture “Ja BiH…” koju vode Ismet Efendić i Ivica Propadalo uz potporu zagrebačkog Gradskog poglavarstva i Hrvatskog kulturnog društva Napredak” http://www.hkdnapredak.com
“Nama je cilj jačati veze prijatelja i susjeda”, kazao je predsjednik “Napretka” Franjo Topić, otvarajući priredbu. Najavio je kako će “Napredak” uvijek podupirati sve što povezuje Hrvatsku i BiH, gradeći čvršće uzajamne veze između ljudi koji u njima žive.
Glazbeni kritičar Ognjen Tvrtković kazao je kako ima puno simbolike u tome što su ovogodišnji dani Zagreba u Sarajevu otvoreni baš izložbom portreta Darka Glavana, jer je on bio posebice vezan a glavnim gradom BiH kroz njegovu glazbenu scenu. Legendarni sarajevski sastavi Indexi i Bijelo dugme Glavanu su bili posebna inspiracija, podsjetio je Tvrtković.
Sarajevska će publika do petka, 6.lipnja tijekom “5 dana Zagreba” moći vidjeti izbor nekih od najboljiih novijih hrvatskih filmova poput “Kauboja” Tomislava Mršića, “Majstora” Dalibora Matanića, “Svećenikove djece” Vinka Brešana, “Gangster te voli” Nebojše Slijepčevića i “Visoke modne napetosti” Filipa Šovagovića.
Bit će upriličena i promocija knjiga Mani Gotovac te nekoliko kazališnih predstava, a “dane” će zatvoriti koncert Teške industrije.
(Hina)