Na ovogodišnjem susretu skijaša i bordaša u Hidden Valleyju, među 58 natjecatelja, najmlađi sudionik bio je Josie Nikolić (4) iz Clairtona (PA) a najstariji Dennis Rakowski iz Duquesnea (PA). Najbrže vrijeme na stazi imao je Mike Rakowski u trajanju od 35.70 s

Prošloga vikenda, od 6 do 8 veljače, održan je 45. SkiFest Hrvatske bratske zajednice u skijalištu Hidden Valley nedaleko Pittsburgha, u Pennsilvaniji. Još 1971. godine vodstvo HBZ-a donijelo je odluku da se sportske aktivnosti prošire i na zimske sportove kako bi se pružila prilika mlađim članovima Zajednice da se u tome okušaju.
U uvodniku glasila «Zajedničar», koji je tada uređivao vlč. Bosiljko Bekavac, zabilježeno je, između ostalog, slijedeće: «Od svih fraternalističkih ustanova Amerike, evo ga (skijaško natjecanje, o.a.) prva pokreće i organizira Hrvatska bratska zajednica u Americi na programu svojih sportskih aktivnosti, kojim privlači mladež i aktivira je u svojim bratskim i zajedničarskim redovima. Činjenica je da i za ovaj pothvat HBZ nije dao inicijativu ili poticaj, koji od njenih članova, koji su skoro došli iz Europe (gdje je ovaj planinski i zimski sport popularan, o.a.), nego jedan ovdje rođeni i u fraternalističkom duhu odgojen brat Zajedničar, Bernard Luketić glavni blagajnik HBZ i ustrajni organizator njezine Omladinske kulturne federacije, od kojeg potječu mnogi poduhvati s kojima se promiče napredak i diže ugled HBZ».
Za prvoga upravitelja ovog skijaškog natjecanja imenovan je Edward Servov koji je već na samom početku, po objavljivanju vijesti o SkiFestu na stranicama Zajedničara, bio iznenađen velikim zanimanjem i odazivom članova za ovo sportsko nadmetanje. Samo u prvom tjednu prijavilo se 40 natjecatelja.
Nakon nekoliko godina skijaški vikend preselio se je u obližnje skijalište u Hidden Valley, koje je svega 70-ak kilometara udaljeno od Pittsburgha i smješteno u gorju Laurel (the Laurel Highlands of Pennsylvania).
Osim sportskog natjecanja, na ove zimske susrete i igre dolaze mnogi ljubitelji domaće tamburaške glazbe za koje se organizira druženje i zabava u dvorani zimovališta u Hidden Valleyju. Zajednica pripremi i organizira za svakoga ponešto, što članovi prepoznaju i dolazi iz mnogih mjesta, počevši od kanadskog grada Toronta, do New Yorka, preko Clevelanda pa sve do sjevera i Milwaukeeja. Za zabavni dio programa brinuo se ove godine popularni tamburaški sastav «Ponoć» iz Pitsburga.
Danas, osim skijaškog natjecanja u slalomu i boardingu po dobnim skupinama, mnogi vide zabavu i u drugim vještinama kao tubingu, sanjkanju i skijaškom trčanju a tu je i bazen za kupanje za one koji vole plivanje.
Na ovogodišnjem susretu skijaša i bordaša natjecalo se je 58 osoba od 4 do 71 godina, i devetero djece do 10 godina. Najmlađi sudionik bio je Josie Nikolić (4) iz Clairtona (PA) a najstariji Dennis Rakowski iz Duquesnea (PA). Najbrže vrijeme na stazi imao je Mike Rakowski u trajanju od 35.70 s.. Pobjednici su primili od Zajednice šal s hrvatskim bojama i grbom, u znak priznanja i dar za osvojeno prvo mjesto u svojoj kategoriji i skupini.

Tekst: Franjo Bertović