Hrvati iz hrvatskih katoličkih misija regije Sjeverna Rajna i Vestfalije i iz HKM sv. Nikole Tavelića iz Nizozemske hodočastili su u njemačko marijansko svetište Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u Nevigesu, nedaleko Wuppertala, u organizaciji HKM Wuppertal

Hrvati iz hrvatskih katoličkih misija regije Sjeverna Rajna i Vestfalije i iz HKM sv. Nikole Tavelića iz Nizozemske hodočastili su na Duhovski ponedjeljak (blagdan Marije Majke Crkve), 16. svibnja, 45. put u njemačko marijansko svetište Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u Nevigesu, nedaleko Wuppertala, u organizaciji HKM Wuppertal.
Prije svečanog misnog slavlja, koje je predvodio vojni biskup u RH u miru mons. Juraj Jezerinac u suslavlju s voditeljem HKM Wuppertal fra Josipom Repešom i četrnaestoricom svećenika, išlo se od sakristije kroz Marijinu katedralu u procesiji tijekom koje je nošen križ, stjegovi Republike Hrvatske i Svete Stolice i hodočasnička zavjetna svijeća. U procesiji je bila skupina mladih u hrvatskim narodnim nošnjama. Vjernici su i ove godine u velikom broju ispunili svetište i Marijinu katedralu, a misnom slavlju pribivao je i hrvatski generalni konzul iz Düsseldorfa Zvonko Plećaš.
Sve je na početku uime organizatora hodočašća pozdravio voditelj HKM Wuppertal fra Josip Repeša. Potom je svima prigodnu riječ uputio i domaćin, upravitelj svetišta fra Frank Krampf a poslije je propovijedao mons. Jezerinac. U prikaznim darovima prineseni su hostije, vino, voda, zavjetna svijeća i cvijeće.
Na kraju je posvetnu molitvu Presvetoj Bogorodici sv. pape Ivana Pavla, koju je izgovorio u propovijedi 9. lipnja 2003. u Zadru za apostolskog putovanja u Hrvatsku, predmolio fra Josip Repeša. Fra Josip je zahvalio svima na hodočašću, a zahvalnu riječ izrekao je na kraju i mons. Jezerinac. Nakon pozdrava Domovini himnom „Lijepa naša“ i završne pjesme mons. Jezerinac, svećenici i vjernici išli su do Gospine kapele u katedrali gdje su Gospi prinijeli zavjetnu svijeću. Misno slavlje uveličao je zbor HKM Wuppertal uz sudjelovanje okupljenih vjernika u katedrali pod ravnanjem Snježane Peulić i uz orguljsku pratnju pastoralnog suradnika u HKM Wuppertal Marka Peulića.
Prije misnog slavlja bila je pobožnost križnog puta na kalvariji u svetištu. Križni put je predmolio voditelj HKM Krefeld fra Šimo Grgić. Na kraju križnog puta mons. Jezerinac je održao prigodni nagovor. Nakon misnog slavlja bilo je vrijeme za poslijepodnevno druženje i ručak.
Mons. Jezerinac je u subotu, 14. svibnja podijelio sakrament potvrde u HKM Essen i Düsseldorf, a na svetkovinu Duhova u nedjelju, 15. svibnja u HKM Wuppertal.

Tekst i fotografije: Adolf Polegubić