Slavlje u povodu obljetnice i odlaska u mirovinu voditelja misije vlč. Branka Šimovića, svećenika Essenske biskupije, održano je u crkvi Sv. Josipa i Medarda u Lüdenscheidu. Misu je predvodio vlč. Šimović u koncelebraciji s ravnateljem dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem

Svečano zahvalno misno slavlje pod geslom „Velika je radost slobodno služiti Bogu, Crkvi, čovjeku i svom narodu!” u povodu 45. obljetnice Hrvatske katoličke misije Ennepetal-Lüdenscheid i odlaska u mirovinu voditelja misije vlč. Branka Šimovića, svećenika Essenske biskupije, slavljeno je 27. rujna u punoj crkvi Sv. Josipa i Medarda u Lüdenscheidu. Slavlje je predvodio vlč. Šimović u koncelebraciji s ravnateljem dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem, kanonikom koji je na čelu odjela za dušobrižništvo katolika drugih materinskih jezika u biskupiji Essen dr. Michaelom Dörnemannom te s više hrvatskih i njemačkih svećenika. Sve je na početku pozdravio domaći njemački župnik Andreas Rose. Potom je vlč. Šimović podsjetio kako je prije 45 godina, u kolovozu 1970. osnovana u Lüdenscheidu Hrvatska katolička misija. Propovijedao je vlč. Šimović. Na kraju je prigodnu riječ uputio kanonik dr. Dörnemann koji je prenio zahvalu i pozdrave vlč. Šimoviću i svima okupljenima essenskog biskupa dr. Fanz-Josefa Overbecka. Ujedno je zaželio novom voditelju misije Damiru Kovačiću, koji će voditi misiju uz pomoć pastoralne suradnice Gordane Čuture, puno uspjeha i Božjeg blagoslova. Ravnatelj dr. Markić uputio je čestitku u povodu 45 godina Hrvatske katoličke zajednice koja se okuplja u Ennepetalu i Lüdenscheidu.
Na kraju je vlč. Šimović zahvalio svima. U dvorani je pripremljen objed i prigodni duhovno-kulturni program tijekom kojega je bilo riječi o 45 godina HKM Ennepetal-Lüdenscheid i životnom putu vlč. Šimovića, a prigodnu riječ između ostalih uputili su predstavnik gradonačelnika grada Lüdenscheida Bjöm Weiß, generalni konzul RH iz Düsseldorfa Zvonko Plećaš, voditelj HKM Essen vlč. Stjepan Penić te voditelj HKM Singen vlč. Vinko Puljić.
Pastoralno djelovanje s Hrvatima na području misije Ennepetal-Lüdenscheid započeo je vlč. Šimović 1970. dok je bio kapelan u njemačkoj župi sv. Josipa i Medarda u Lüdenscheidu, te je za vlč. Šimovića osnovana misija. Kasnije su misiju vodili franjevci trećoreci o. Đuro Lulić, o. Bernard Rubinić i o. Marko Vrgoč. Vodstvo misije opet preuzima vlč. Šimović 1993. te je vodi do odlaska u mirovinu. Novi voditelj misije je svećenik Varaždinske biskupije Damir Kovačić, koji je ujedno voditelj HKM Hagen. (IKA)