Misno slavlje u crkvi Sv. Marije u Heidenheimu predvodio je vojni ordinarij u RH mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu s voditeljem zajednica vlč. Vilimom Koretićem, mons. Franjom Prstecom, don Rudijem Belkom, fra Ivicom Jurišićem, vlč. Brankom Koretićem i vlč. dr. Horstom Walterom

Hrvatske katoličke zajednice, koje su prije djelovale u sklopu Hrvatske katoličke misije Aalen-Heidenheim, proslavile su 23. studenoga 45. obljetnicu postojanja i djelovanja. Svečano misno slavlje na svetkovinu Krista Kralja u crkvi Sv. Marije u Heidenheimu predvodio je vojni ordinarij u RH mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu s voditeljem zajednica vlč. Vilimom Koretićem, mons. Franjom Prstecom, don Rudijem Belkom, fra Ivicom Jurišićem, vlč. Brankom Koretićem i vlč. dr. Horstom Walterom.
Na početku slavlja išlo se od sakristije do oltara u ophodu u kojem su vjernici u narodnim nošnjama nosili lik Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta te kipove zaštitnika zajednica bl. Alojzija Stepinca i Presvetoga Srca Isusova i položili ih ispred oltara. Među brojnim vjernicima misnom slavlju pribivao je gk RH iz Stuttgarta Slavko Novokmet. Oca biskupa i okupljenu zajednicu na početku je pozdravio vlč. Koretić. Potom su biskupa pozdravile predsjednica Vijeća HKZ u Aalenu Paula Matić i predsjednica Vijeća HKZ Heidenheim Marina Marija Herc i dvije djevojčice iz tih zajednica, koje su istaknule važnost okupljanja i pastoralnog djelovanja među svojim narodom na hrvatskom jeziku.
Mons. Jezerinac je u propovijedi istaknuo kako je zahvaljujući mons. Vladimiru Stankoviću, koji je tada bio ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, osnovana i HKM Aalen-Heidenheim na čijem području danas djeluju te dvije hrvatske katoličke zajednice. U prikaznim darovima vjernici u narodnim nošnjama prinijeli kruh, vino, kip Presvetoga Srca Isusova, kip blaženoga Alojzija Stepinca, pralik Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, hostije i kalež.
Misno slavlje svojim je pjevanje uveličao zbor zajednica pod vodstvom Marijane Došlin i Vanesse Adelfio. Nekoliko pjesama izveo je i dječji zbor njemačke župe sv. Marije iz Heidenheima pod vodstvom Carmen Webes, a jednu pjesmu uz pratnji na gitari izvela je djevojčica Sofie Uremović. Na kraju je otpjevana zahvala pjesma «Te Deum».
Slavlje je nastavljeno u župnoj dvorani zajedničkim objedom, nakon čega je izveden prigodni program. Prigodno slovo uputili su mons. Jezerinac, gk Novokmet, mons. Prstec koji je bio voditelj misije Aalen pet godina, vlč. Korerić i drugi. Vlč. Koretić je posebno riječi zahvale uputio njemačkim vjernicima i župama u kojima se Hrvati okupljaju na misna slavlja i zahvalio svima na potpori. U programu je dan povijesni presjek života i djelovanja u zajednicama (misiji), a u programu su, na oduševljenje okupljenih, nastupile folklorne skupine djece, mladih i odraslih. Program je vodila Suzana Novosel.

Tekst i fotografije: Adolf Polegubić