Svečano misno slavlje u punoj Gospinoj bazilici u Birnauu na Bodenskom jezeru predvodio je apostolski nuncij u Njemačkoj mons. dr. Nikola Eterović. Uz vjernike iz HKM Singen-Villingen, sudjelovali su i oni iz drugih hrvatskih misija i zajednica iz toga dijela Njemačke, iz domovine, Austrije i Švicarske

Četrdeset i četvrto zavjetno hodočašće Hrvata Gospi u Birnau pod geslom „Vjerni Bogu, Gospi i Domovini“ održano je 29. svibnja, u organizaciji Hrvatske katoličke misije Singen-Villingen. Svečano misno slavlje u punoj Gospinoj bazilici u Birnauu na Bodenskom jezeru predvodio je apostolski nuncij u Njemačkoj mons. dr. Nikola Eterović. Uz vjernike iz HKM Singen-Villingen, sudjelovali su i oni iz drugih hrvatskih misija i zajednica iz toga dijela Njemačke, iz domovine, Austrije i Švicarske.
Prije misnog slavlja išlo se u ophodu od sakristije do u crkvu. U ophodu je išlo i osamnaest krizmanika s kumovima, kojima je tijekom misnog slavlja mons. Eterović podijelio sakrament potvrde. Svečano misno slavlje predvodio je mons. Eterović u zajedništvu s voditeljem HKM Singen-Villingen fra Dinkom Grbavcem i fra Ivanom Matijaševićem.
Sve je na početku uime toga drevnog baroknog Gospina svetišta i cistercitskog samostana pozdravio o. Bruno Metzler, koji je izrazio radost velikim brojem Hrvata i ove godine na hodočašaću u Brnauu. Potom je izrazio dobrodošlicu mons. Eteroviću. Prigodnu riječ uputio je i fra Dinko, koji je posebno zahvalio ocima cistercitima na gostoprimstvu. Mons. Eterović je u propovijedi kazao kako mu je posebno drago da može slaviti sv. misu s Hrvatima na hodočašću u Birnauu. Prije podjele sakramenta potvrde bila je obnova krsnih obećanja. Nakon primanja sakramenta potvrde, predstavnici krizmanika su mons. Eteroviću uručili dar. Mons. Eterović je krizmanicima darovao krunice, a na kraju je u ime Svetoga Oca okupljenoj zajednici podijelio apostolski blagoslov.
Misno slavlje uveličao je zbor HKM Singen-Villingen pod vodstvom i orguljskom pratnjom pastoralnog suradnika u toj misiji Darija Mrnjavca. Vjernici su svojim darom na kraju mise mogli sudjelovati u obnovi vodotornja u Vukovaru.

Tekst i fotografije: Adolf Polegubić